De ce este necesara reducerea nivelului de colesterol din organism? Pentru simplul fapt ca excesul de colesterol blocheaza arterele (vase de sange care transporta sangele la inima), ceea ce creste riscul de afectiuni cardiace. Pacientii cu un nivel ridicat de colesterol in sange aleg medicatia pentru remedierea acestei conditii, insa exista si remedii naturale care se pare ca functioneaza mai eficient uneori decat tratamentul prescris de medic. Includerea in regimul alimentar a alimentelor ce reduc nivelul de colesterol este o cale naturala de a mentine sanatatea inimii si sistemului cardiac.
Alimente ce reduc nivelul colesterolului
Nucile, migdalele si fisticul sunt o bogata sursa de antioxidanti si grasimi sanatoase. In ciuda continutului caloric bogat, studiile arata rezultate ce indica reducerea nivelului de colesterol printr-un consum moderat al acestora.
Fructele – un compus important continut de afine are proprietatea de a lupta cu grasimile. Acest compus este chiar mai eficient decat unele medicamentele prescrise, proprietatea sa de a lupta cu grasimile dovedind ca este benefic pentru inima. Alte fructe precum strugurii, capsunii si merele se afla pe lista alimentelor care diminueaza in mod natural nivelul colesterolului. Consumul zilnic de portocale este o alta modalitate de a reduce colesterolul datorita pectinei continute, ce nu ii permite sa fie absorbit in sange
Iaurturile pot ajuta de asemenea la intretinerea sanatatii cardiace. Acestea contin bacterii benefice a caror activitate reduce in mod natural nivelul de colesterol.
Pestele si produsele din peste sunt bogate in acizi grasi esentiali omega 3 considerati a fi cei mai buni in lupta impotriva colesterolului. Nu e de mirare ca bucataria mediteraneeana este recomandata in acest sens, doar doua mese pe saptamana ce contin carne de somon furnizeaza organismului cantitatea suficienta de acizi grasi esentiali, mentinand sub control nivelul de colesterol.
Uleiul de masline – folosirea sa la gatit este esentiala, contine antioxidanti puternici si este indicat consumul sau pentru reducerea colesterolului.
Pe langa alimentatia corespunzatoare, alte recomandari pentru reducerea nivelului de colesterol ar fi: evitarea sedentarismului, renuntarea la fumat, reducerea consumului de sare, consumul ocazional de carne, consumul moderat de vin rosu, renuntarea la alimente bogate in colesterol – cele de genul fast-food: burgeri, carnaciori, cartofi prajiti etc.