Indiferent de genul de muzica pe care il ascultam, acesta trebuie sa defineasca o parte din personalitatea noastra. Fie ca ascultam rap, hip-hop, manele, muzica dance, clasica sau raggae, muzica este un medicament pentru suflet si pentru minte. Multi dintre noi efectuam cele mai multe actiuni in compania muzicii, fie ca facem curatenie, ca mergem la scoala, la munca sau facem exercitii fizice, muzica ne insoteste pretutindeni.
Fie ca ascultam muzica la telefon, la mp3, la un ipod sau la oricare alt dispozitiv, ea trebuie sa fie la un volum de aproximativ 85 decibeli pentru a putea fi suportat de sistemul auditiv. Medicii au constatat ca un nivel mai mare de acest prag, poate provoca cele mai multe afectiuni ale sistemului, printre care tiuitul continuu, iritatii ale timpanului, urmand sa cauzeze pierderea auzului, in cele din urma.
Pofta de muzica poate fi o arta, fie ea interioara, fie ea exteriora si trebuie sa fie ascultata intr-un ritm si la un nivel optim sanatatii noastre. Altfel spus, cei mai multi dintre noi ascultam muzica si cateva ore pe zi, la volume diferite, indiferent de piesele din repertoriul muzical si acest efect este unul negativ. S-a constatat ca muzica la un nivel mai mare de 100 decibeli trebuie sa atinga un interval de timp de maxim o ora pe zi, iar daca este la un nivel de sub 85 decibeli se poate prelungi pana la 4 ore pe zi. In acest ritm, ne vom asigura ca sanatatea urechilor noastre nu este grav afectata.