Exista unele situatii in viata profesionala si personala cand luarea unei decizii necesita mai multe pareri. Aici intervin deciziile de grup, proces complex ce are atat avantaje cat si dezavantaje.
Principalele avantaje oferite de deciziile luate intr-un grup sunt urmatoarele:
1. Deciziile in grup combina aptitudinile tuturor membrilor, in acest fel abilitatile tuturor contribuie la luarea celei mai bune decizii.
2. O decizie luata intr-un grup va fi cu atat mai eficienta cu cat toti cei implicati vor sti ulterior ce au de facut pentru punerea in aplicare a deciziei luate.
3. Angajamentul membrilor grupului este unul ridicat intrucat fiecare participa, isi aduce contributia intr-un fel anume.
4. Prin sistemul de luare a deciziilor in grup se imprima un spirit de echipa benefic pentru toti membrii implicati.
Ca fiecare alt proces, luarea de decizii in grup implica si o serie de neajunsuri, dintre care enumeram.
1. Parerile individuale pot fi uneori trecute cu vederea pentru a se lua o decizie unanima.
2. Un principal neajuns este faptul ca procesul dureaza efectiv mai mult, pana se pune toata lumea de acord trebuie timp. Trebuie tinut cont de toate parerile pentru a se lua cea mai buna hotarare.
3. Unii pot fi lasati pe dinafara, parerile lor pot fi trecute cu vederea si astfel are de suferit spiritul de echipa.
4. Meritele pentru luarea deciziei pot fi atribuite doar unora, grupul este divizat apoi si inca o data se afecteaza spiritul de echipa atat de necesar.
Fie ca e brainstorming, fie ca e o decizie de grup in care se supune la vot, sau o decizie luata intr-un stil autoritar, metoda aleasa trebuie cantarita bine, atat cu avantaje cat si cu dezavantaje, in asa fel incat sa fie alese cele mai bune optiuni.