Ziua de ieri a fost una decisiva pentru impozitarea bacsisului, incat deja s-a decis ca de luna urmatoare aceasta lege sa intre in vigoare si aplicata, astfel incat marile unitati economice care asigurau o parte din salariile angajatilor prin ciubucuri, vor putea fi amendati conform modificarilor aduse de Ministerul Finantelor.
Bacsisul in domeniul economic este definit ca fiind acea suma de bani care este oferita in mod gratuit si voluntar de client catre persoana care l-a servit cu amabilitate. Bacsisul este suma de bani regasita in plus pe langa nota de plata sau bonul de comanda a personalului angajat in servirea clientilor, precum chelneri, taximetristi, agenti in turism, sau operatori facturare.
De asemenea, restul predat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar, constituie de asemenea ciubuc sau bacsis. Astfel, tu ca si client poti sau nu sa lasi restul celor care te-au servit, din propria initiativa, astfel incat sa le multumesti pentru amabilitatea cu care te-au servit sau pentru promptitudinea acestora.
Bacsisul va fi impozitat
Conform noii legi se pare ca fiecare unitate economica care desfasoara activitati de deservire a clientilor vor fi nevoiti sa isi realizeze un carnet intern in care fiecare angajat trebuie sa scrie suma de bani cu care a intrat in unitate si suma de bani cu care a iesit din unitate. Daca in timpul pauzelor de masa, angajatii isi cumpara mancare, acestia vor trebui sa aduca bonul fiscal pentru alimentele cumparate, incat sa aiba o evidenta a ceea ce au cheltuit in timpul programului de lucru.
Aceeasi lege spune ca orice suma de bani regasita in plus fata de suma declarata de personal trebuie sa fie justificata prin chitante, bonuri fiscale sau alte elemente care sa confirme acest lucur, iar in caz contrar, se va considera ciubuc si va trebui impozitat.