De obicei oamenii acorda mai multa atentie faptului de a deveni oratori sau scriitori, insa toata lumea uita sa asculte. Exista cateva bariere in calea unei ascultari eficiente, iar daca iti dezvolti abilitatea de a asculta vei deveni de asemenea si un bun orator.
Una din cele mai bune cai de a-ti imbunatati abilitatea de comunicare este a asculta cu atentie. De cele mai multe ori insa oamenii nu asculta ceea ce se spune, creand aceste bariere in ascultarea eficienta. Fie ca sunt chestiuni legate de munca, probleme de familie sau relatii internationale, ascultarea este foarte importanta pentru comunicarea dintre oameni si construirea de relatii mai bune. Partea trista este ca vrem ca altii sa ne asculte, insa noi insine nu gasim in noi puterea de a asculta. Asadar, daca ne dorim sa fim ascultati, ar trebui sa fim pregatiti sa ascultam.
Moduri prin care creezi bariere in comunicarea si ascultarea eficienta
„Cunosc deja raspunsul”
In acest caz, inainte ca cel care vorbeste sa termine ceea ce are de spus, consideri ca stii deja care este ideea si il intrerupi. Chiar daca nu esti de acord, trebuie sa il lasi pe cel care vorbeste sa termine ceea ce are de spus inainte de a da o replica. Nu intrerupe persoana care vorbeste, poate considera aceasta ca o lipsa de respect.
Nu incerca sa ajuti
In timp ce cineva vorbeste, de multe ori ascultatorii incearca sa il ajute, sa ii completeze ideile. Desi poate parea ca incercati sa ajutati, de fapt intrerupeti transmitatorul din a-si expune exact ideile si se intrerupe din nou procesul de ascultare eficienta.
Acceptarea ideilor – un semn de slabiciune?
De multe ori exista perceptia ca intr-o discutie cei ce vorbesc nu trebuie sa fie de acord, aceasta fiind o manifestare de slabiciune. Chiar daca au puncte comune, interlocutorii simt nevoia de a dezbate si contrazice fiecare punct de vedere, moment in care discutia nu mai este deloc o discutie, ci o dezbatere, un concurs, o discutie in cotradictoriu.
Reactia la anumite cuvinte
In timp ce isi expune discursul, persoana care vorbeste poate folosi fraze ce pot parea ofensive fata de ascultator, desi nu exista deloc intentia de jignire. In acest caz, ascultatorul trebuie sa ignore cuvantul sau fraza respectiva si sa asculte ideea pana la capat.
Asadar pentru a fi un bun ascultator trebuie sa treci peste aceste bariere, pentru ca numai daca asculti cu atentie ceea ce se spune poti formula contraargumentele potrivite si poti duce discutia pe calea cea buna.