Suplimentele alimentare continand cupru apar in peisaj cand dieta nu este suficient de bogata in aces nutrient necesar organismului. Desi cantitatea ceruta de corp este minuscula, este absolut necesara pentru cresterea si dezvoltarea corespunzatoare a organismului si mentinerea sanatatii. Asadar se impune uneori folosirea de suplimente pentru a echilibra nivelul de cupru.
Beneficii:
- Remediaza deficientele – suplimentele au fost dintotdeauna calea optima de tratament pentru deficientele de nutrienti. Deficienta de cupru poate duce la o activitate scazuta a insulinei si o hiperglicemie temporara ce poate fi tratata prin consumarea unui supliment. Desi este o raritate, deficienta de cupru se manifesta prin diaree cronica si probleme intestinale privind absorbtia nutrientilor.
- Corecteaza anemia. Suplimentele de cupru sunt recomandate si pentru lipsa fierului din organism. S-a observat ca acest metal faciliteaza absorbtia fierului.
- Reduce nivelul colesterolului. Deficientele cuprului din organism au fost corelate cu un nivel mare de colesterol. Prin urmare suplimentele de cupru pot reduce nivelul prea crescut de colesterol din organism.
- ajuta la artrita reumatoida
- imbunatateste si previne osteoporoza
- ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor
- ajuta la aritmia cardiaca – persoane care au un puls prea slab sau prea rapid; cuprul are un impact pozitiv asupra functionarii inimii si arterelor, astfel aportul adus prin suplimente duce la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare.
Suplimentele luate in exces sunt cauza unor diverse efecte secundare si probleme de sanatate ce pot aparea. Spre exemplu, un surplus de cupru poate dauna rinichilor. Pe langa afectarea acestora, surplusul de cupru afecteaza direct creierul si ochii, deranjeaza functionarea normala a sistemului digestiv si poate duce la diaree, stari de voma sau dureri abdominale. Mai simplu spus, supradoza de suplimente de cupru prezinta riscuri pentru sanatate. Asadar trebuie tinut sub control dozajul, la sfatul unui medic specialist. Nivelul in exces al cuprului in sange poate duce si la ulcer intestinal. In unele cazuri excesul de cupru s-a dovedit chiar a fi fatal, de aceea trebuie consultat un specialist pentru a afla care este dozajul optim in functie de starea medicala a fiecaruia.
Suplimentele de cupru nu mai sunt necesare daca se pastreaza un regim alimentar echilibrat. Deficienta de cupru este observata arareori, manifestandu-se doar in cazul celor ce sufera de afectiuni ce impiedica absorbtia nutrientilor, asadar trebuiesc luate aceste suplimente doar daca este absolut necesar.