Numita si cartea de capatai a vietii, Biblia este nu tocmai usor de parcurs si mai ales de inteles. De aceea, unii fac un scop real din a citi aceasta carte sfanta si de a ajunge sa o inteleaga. Revine in actualitate un astfel de scop mai ales in preajma sarbatorii Pascale. Este de altfel o sarbatoare ce rezuma totul clar simplismul existentei, te face sa te gandesti mai mult la ceea ce esti, la originea umana, la cum a fost creata lumea si cum Iisus s-a sacrificat pentru noi toti.
Un studiu biblic poate fi o activitate independenta de interesele sale sociale, de viata de zi cu zi, de job etc. Iti poti propune acest lucru pentru tine si atat. Doar ca, vei avea nevoie si de ceva ajutor, cum ar fi carti de interpretare a Bibliei. Te pot ajuta cartile regasite la Libraria Marantha si alte cateva sfaturi:
Fa un ritual din aceasta lectura
Se spune ca pentru a citi Biblia trebuie sa ai o atitudine corecta, sa te detasezi de alte ganduri si sa te folosesti de ratiune. Studiaza cu regularitate si fa din asta un ritual intr-un moment al zilei cand esti cel mai rabdator sa parcurgi randurile cartii.
Studiaza pe subiecte
Biblia este impartita pe capitole, asadar poti incerca sa o descoperi in functie de subiecte. Spre exemplu se recomanda incepatorilor partea evangheliilor, mai ales cea a lui Marcu. Aceasta pare sa fie, prin comparatie, cel mai usor de parcurs. Marcu povesteste despre ce a facut Iisus, Ioan relateaza pretentiile Lui. In orice caz, toate evangheliile sunt usoare si clare, fata de restul Bibliei.
Cere ajutor
Este adevarat ca in functie de fiecare persoana in parte, citirea atrage dupa sine si o stare anume. Pentru cei care incep aceasta lectura cu oarecare neincredere si scepticism, atunci acesta va fi si rezultatul, cel de a descoperi nimic mai mult decat pasaje cu suprapuenri, distorsiuni si nimic nu va intelege real. Daca pornesti lectura cu sete de cunoastere, pentru a intelege mai multe, daca dai crezare cuvintelor ce se astern in pagina si mai ales esti un om crescut in spiritul fricii de Dumnezeu atunci lecturarea Bibliei, intrucat este o provocare pe care nu o vei uita.
Intr-un sens profund, unii se pregatesc temeinic pentru a citi Biblia, cu rugaciuni rostite in prealabil, considerand ceea ce urmeaza sa citeasca fiind echivalentul unor cuvinte sfinte. Cert este ca poti cere oricand ajutor, mai ales duhovnicului. Pentru a intelege unele pasaje poti cauta versiuni de Biblie cu adnotari sau alte scrieri legate de Biblie. Sau poti citi si reciti, cautand ajutor in vorbele intelepte ale celui fata de care te confesezi. Unii preoti fac recomandare de a citi Biblia sau chiar o impun ca un canon.
Tine minte:
- Exista o singura interpretare, dar mai multe aplicatii.
- O porunca din Vechiul Testament, regasita si in Noul Testament, se aplica ca adevar si in zilele noastre.
- Intelegerea Bibliei tine si de context.