Calitati necesare unui lider

Pentru a putea conduce, un individ trebuie sa aiba un set de calitati, trasaturi specifice unui lider, caracteristici pe care trebuie sa le combine in proportiile corespunzatoare pentru ca echipa sau colectivul pe care il conduce sa fie unit si motivat spre atingerea unui obiectiv comun.

Nu ai cum sa ceri respect si ascultare din partea altora decat daca te respecti si pe tine si ai incredere in tine. Ascultarea vine din respect si este un sentiment ce ajuta la motivarea oamenilor pentru a da tot ce e mai bun din ei, pentru a face acel efort in plus. Daca arati incredere in convingerile late ai sanse mai mari ca si altii sa iti respecte opinia si in cele din urma sa iti sustina viziunea.

Una din cele mai importante responsabilitati ale unui lider este sa asculte si sa inteleaga problemele celorlalti. Indiferent daca poate sa rezolve sau nu aceste probleme, e de mare ajutor pentru o persoana aflata in incurcatura sa isi poata expune cuiva problemele.

Un lider trebuie sa isi ia angajamente si sa le duca la bun sfarsit. Odata ce se tine de cuvant, un lider arata celorlati ca e de incredere, ca e o persoana pe care te poti baza.

Pentru a fi un bun lider trebuie sa fii in egala masura incapatanat dar si flexibil. Incapatanat in sensul ca iti mentii principiile in care crezi pentru a face fata oricaror dificultati apar in calea indeplinirii obiectivelor, dar suficient de flexibil cand vine vorba de metodele de aplicat pentru a se atinge acele obiective.

In esenta, pentru a fi un bun lider, ai nevoie de abilitati excelente de comunicare, carisma si putere de convingere. Un lider trebuie de asemenea sa fie onest, practic si realist, trebuie sa aiba o viziune pe care sa o poata transmite si altora. Liderul este acea forta dinamica ce misca inainte masinaria societatii pentru o schimbare in bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *