Ce animal ar supravietui in spatiul cosmic

Daca un om s-ar duce in spatiul cosmin fara protectie, din cauza lipsei presiunii, aerul din plamanii acestuia ar fi fortati sa iasa afara, pielea s-ar umfla ca un balon din cauza dizolvarii fluidelor corporale, iar timpanele si capilarele i s-ar sparge, reactia distrugand ADN-ul din celule. O moarte nu foarte placuta, dupa cum va imaginati. Alte vietati nu ar duce-o mai bine.

Insa, potrivit BBC, oamenii de stiinta au descoperit niste mici vietati, de numai 1 mm lungime care ar supravietui in conditiile extreme ale spatiului cosmin: tardigrazii. Cunoscuti si drept „ursi de apa”, datorita formei corpului lor, acestia pot fi fierti, inghetati, striviti, uscati sau aruncati in spatiu – nu vor muri.

tardigrad

In urma cu cativa ani, in 2007, mii de tardigrazi au fost atasati unui satelit si aruncati in spatiu. Dupa intoarcerea acestuia pe Terra, cercetatorii au descoperit ca majoritatea acestor creaturi au supravietuit. Ba chiar mai mult, cateva femele au depus oua, iar puii erau sanatosi.

Aceste ciudate animale sunt adaptate pentru supravietuirea in cele mai aspre regiuni de pe Pamant, fiind gasiti la atitudini de 5.546 metri in Himalaya, in izvoarele fierbinti din Japonia sau in regiunea inghetata Antarctica. Mai mult chiar, pot rezista la doze mari de radiatii, inghetati pana la -273,15 sau incalziti pana la 150 de grade Celsius.

Dupa cum stiti, un om poate rezista fara apa trei zile – desi au existat si cateva rare cazuri in care persoane au supravietuit fara acest lichid vital si zece zile. Insa limita generala este de trei zile pentru majoritatea dintre noi. Nu si pentru tardigrazi.
La inceputul secolului al XX-lea, un om de stiinga a descoperit ca atunci cand un tardigrad ramane fara apa in corp, isi retrage capul si cele opt – !!! – picioare, incovoindu-se si intrand intr-o stare asemenatoare decesului, fara a muri, insa. In aceasta stare latenta, metabolismul lui este redus la 0,01% din activitatea normala, putand sta in aceasta stare zeci de ani, revenind la starea precedenta doar cand intra in contact cu apa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *