Situatia financiara a statelor exportatoare de petrol are de suferit extrem de mult atunci cand pretul petrolului este in scadere, iar o consecinta foarte grava a acestui eveniment este reprezintata si de devalorizarea monedei nationale. Intre timp, in tarile importatoare de petrol, exista mai multe beneficii din cauza scaderii pretului de combustibil.
Majoritatea statelor care exporta petrol prezinta un handicap din punct de vedere economic, din cauza ca moneda lor nationala scade extrem de mult in comparatie cu dolarul american. Chiar si statele care au un curs constat al monedei din cauza ca bancile centrale intervin in aceasta situatie, au fost nevoite sa isi reduca cursul din cauza lipsei de lichiditati.
Statele care sufera din cauza scaderii pretului petrolului
Statele arabe par a fi asigurate atunci cand vine vorba de scaderea pretului petrolului, deoarece au o rezerva masiva de valuta, in valoare de 672 miliarde de dolari. Insa, chiar si asa, exista unele vesti care circula in cercul investitorilor in care se prevede o depreciere a monedei saudite. Astfel, specialistii financiari sustin ca acestea depreciere ar putea fi cauzata deoarece petrolul a atins cea mai mica valoare din ultimii sapte ani.
Cea mai afectata tara din cauza deprecierii monedei nationale este reprezentata de Kazahstan, unde tenge s-a depreciat cu aproape 22% fata de dolarul american in numai o singura zi. In acest caz, banca centrala nu a ai putut sustine economia nationala. Nici Turkmenistanul nu o duce foarte bine, fiind una din fostele republici sovietice care exporta petrol si are relatii economice stranse cu Rusia.
In ceea ce priveste Nigerul, naira- moneda nationala a acestui stat, a reusit sa isi mentina un curs stabil din cauza relatiilor cu China si a investiilor din Beijing. Insa, scaderea pretului petrolului si devalorizarea monedei unice din China- yuan- ar putea da nastere unei deprecieri semnificative a nairei, moneda inregistrand o scadere de 20% fata de dolar in urmatorul an.