Centura Trans-Eurasia

Un plan de a face legatura dintre Eurasia si America de Nord a fost prezentata deja de presedintele rus a Cailor Ferate, Vladimir Yakunin. Vestea a fost facuta publica de catre Siberian Times la data de 23 martie, discutandu-se de unele detalii ale traseului de transport recent propus. Daca noua ruta este acceptata, acest nou traseu va face legatura dintre Alaska si Rusia, fiind prima ruta de transport care va face „inconjurul” lumii. Astfel, planul propus implica o autostrada de mari dimensiuni insotita de o cale ferata de mare viteza, care va lega orasele New York, Fairbanks, Nome, Moscova si Londra (legatura facandu-se la granita dintre Rusia si SUA- Alaska). Se va numi Centura Tran-Eurasia- TEPR.

Intreg traseul va avea o lungime de 20,147 kilometri de la New York la Londra, iar prima bucata a calatoriei, de la New York catre Alaska va acoperi o distanta de 6437 kilometri. Este vorba de inca 392 kilometri pana la Fairbanks din Alaska, unde o noua ruta se va extinde cu 836 kilometri catra coasta Alaskai, iar de acolo, 88 de kilometri de drum vor fi construiti cu atentie peste stramtoarea Bering si va merge catre Rusia. Dupa 9977 kilometri petrecuti in Rusia, mai trebuie inca 2414 kilometri europeni pentru ca cineva sa ajunga in Londra.

Constructia de peste stramtoarea Bering, o sectiune periculoasa a Oceanului Pacific de Nord dintre Alaska si Rusia, ar putea impune o serie de probleme dificile. Raportul publicat in martie nu a mentionat ce tip de cale de comunicatie va traversa stramtoarea, dar specialistii se gandesc la un pod sau un „chunnel” de mare viteza.

Proiectul TEPR

TEPR nu numai ca intentioneaza sa construiasca o cale ferata de mare viteza ci, de asemenea, isi propune sa construiasca drumuri si autostrazi principale. Nevoia de conducte de a transporta gaze si petrol ii va face pe inginerii de la TEPR sa gaseasca noi solutii. In unele parti izolate, cum este si cazul Siberiei unde exita o problema reala cu locurile de munca, un astfel de proiect ar permite conexiunea acestor oameni cu restul populatiei. Indiferent de cum va arata proiectul final TEPR, estimarile pentru costul sau vor ajunge undeva la miliarde de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *