Cum a ajuns Romania in pragul unei epidemii de gripa?

Gripa s-a instalat destul de serios in Romania si astfel a ajuns sa faca numeroase victime. In timp ce pentru unii reprezinta doar o scuza pentru a scapa de o zi la facultate sau la munca, pentru altii, ea constituie un adevarat pericol ce se poate incheia cu moartea. Mai ingrijorator decat atat este faptul ca sezonul de iarna 2018-2019 este unul extrem de sever in ceea ce priveste cazurile de gripa ce au determinat moartea pacientilor.

In conformitate cu ultimul bilant publicat de Suceavalive, numarul persoanelor decedate din cauza gripei a ajuns la 39 la noi in tara. Ministrul Sanatatii sustine ca inca nu este cazul de epidemie, cu toate ca numarul de victime este unul in crestere, iar la nivel mondial s-au inregistrat zeci de mii de spitalizari legate de gripa confirmate cu ajutorul testelor de laborator. Numarul de persoane infectate se presupune a fi unul mult mai mare, intrucat nu toata lumea merge la medic atunci cand este bolnava si nici medicii nu testeaza de fiecare data orice pacient.

Cum poate determina gripa decesul persoanelor?

Adevarul este ca la nivel mondial, gripa a devenit un fenomen foarte periculos. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca epidemiile anuale de gripa ajung sa produca de la trei pana la cinci milioane de cazuri de afectiuni delicate  si pana la 650.000 de decese.

O mare parte din simptomele sistematice pe care fiecare dintre noi le prezinta atunci cand intra in contact cu virusul gripal, precum febra, durerile neobisnuite sau senzatia de epuizare reprezinta, de fapt, raspunsurile si semnalele pe care organismul ti le ofera.

Gripa poate ajunge sa ucida si indirect, in sensul ca virusul te face mai sensibil la alte probleme legate de sanatate. De pilda, pneumonia este o infectie care provoaca micsorarea sacilor de aer din plamani cu lichid si puroi. Cu toate ca aceasta este cea mai comuna cale spre deces, gripa poate fi fatala din motive mai putin obisnuite.

Sansele unui atac de cord sunt de sase ori mai mari in primele zile dupa infectarea cu gripa, iar riscurile sunt cu atat mai mari la persoanele mai in varsta. Afectarea inimii apare odata cu taierea brusca a fluxului sanguin catre inima. Tot din aceasta cauza mai pot aparea si alte complicatii grave, precum inflamatia inimii, a creierului sau tesuturilor musculare.

Virusul gripal poate sa ucida o persoana in mai multe moduri diferite. Acest virus poate determina direct moartea, fara a apela si la alte complicatii, fapt ce are loc atunci cand gripa provoaca o inflamatie atat de puternica la nivelul plamanilor, incat mori din cauza insuficientei respiratorii.

Inflamatia este produsa de diferite celule albe care vaneaza virusul gripal in interiorul corpului. Ea este o reactie imuna la mai multe probleme, de la virusuri, bacterii, pana chiar la traume fizice, fiind menita sa te vindece. Pielea si organele ajung sa se umfle pentru a se potrivi cu toate celulele noi care se grabesc sa repuna corpul in miscare. Aceasta nu constituie o problema majora pentru infectiile mici, dar prea multe inflamatii ar putea deveni periculoase.

In plamani, de exemplu, umflarea poate impiedica oxigenul sa ajunga la vasele de sange. Deplasarea oxigenului se face in mod normal, prin membrane foarte subtiri, in camere umede fara sfarsit in interiorul lobilor plamanilor. Odata ce acest tesutbdevine umflat cu celulele imune, oxigenului ii vine mai greu sa ajunga la vasele mici de sange.

Exista un grad anume de deterioare a tesutului pulmonar, iar virusii nu pot replica singur, ci o fac in interiorul celulelor. Asadar, pentru a ucide virusul, sistemul imunitar trebuie sa distruga corpul intr-o oarecare masura, ceea ce determina ca oxigenarea sa fie si mai dificila.

 

Exista mi multe metode de prevenire a instalarii acestui virus, insa cel mai sigur ramane vaccinul, conform specialistilor. Mai multe evenimente din Suceava sau din alte judete ale tarii au aratat ca doar persoanele nevaccinate au ajuns intr-o stare foarte delicata cauzata de virusul gripal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *