Cum ajuta plimbarile memoria

Exista un mare numar de beneficii ale plimbarilor si miscarii, insa ai putea ramane surprins sa afli ca o plimbare poate sa iti imbunatateasca memoria. Partea creierului asociata cu memoria este cunoscuta sub numele de hipocampus. Pe masura ce o persoana inainteaza in varsta, aceasta importanta parte a creierului incepe sa se micsoreze, ducand la pierderi de memorie. Exista chiar riscul aparitiei dementei; exercitiile fizice si chiar simplele plimbari se spune ca sunt foarte benefice pentru imbunatatirea capacitatii de memorare, crescand volumul hipocampusului.

Multe cercetari si studii facute arata ca plimbarile ajuta foarte mult in imbunatatirea memoriei. O cercetare a fost facuta pe un grup de 120 persoane varstnice, fara stare de dementa. Impartiti aleatoriu in doua grupe. Uneia i-a fost cerut sa faca exercitii de rezistenta si intinderi, iar celeilalte sa faca plimbari de 40 minute de 3 ori pe saptamana. Rapoartele realizate dupa studiu au aratat o crestere cu 2% a volumului hipocampusului celor ce au facut plimbari, fata de ceilalti, la care s-a inregistrat chiar o micsorare datorita procesului imbatranirii.

Plimbarile pot fi facute indiferent de varsta, fie ca esti mai in varsta sau mai tanar, ca esti femeie insarcinata, ca esti copil sau adult. Pentru a putea profita la maxim de beneficiile unei plimbari, trebuiesc urmate cateva sfaturi precum cele enumerate in continuare:

  • purtati haine confortabile ce vor ajuta corpul sa respire
  • nu faceti plimbari descult
  • nu va suprasolicitati; incepeti cu reprize de 15 minute si mariti treptat durata; acest lucru va creste rezistenta si nu va provoca epuizare
  • pastrati corpul hidratat corespunzator

Desi problema pierderii de memorie apare mai frecvent la persoanele mai in varsta, plimbarile sunt benefice pentru orice persoana. Indiferent de varsta, miscarea aduce doar beneficii organismului, intareste sistemul imunitar, tine bolile la distanta si mentine, exact cum spune si zicala, „o minte sanatoasa intr-un corp sanatos”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *