De ce uram ziua de luni

Lunea este prima zi lucratoare a saptamanii si este privita cu groaza de majoritatea oamenilor care muncesc din intreaga lume.

De ce e atat de greu sa te ridici din pat luni dimineata? Motivele pot fi multe. Studiile realizate pe parcursul anilor arata ca majoritatea oamenilor sunt apatici si letargici in ziua de luni, ca nu au chef de nimic. Concluzia amuzanta a unui studiu spune ca primul zambet in ziua de luni apare undeva in jurul pranzului; frica cea mai mare a managerilor in intreaga lume este ca angajatii vor intarzia la munca in ziua de luni.

Asadar de ce toate persoanele, indiferent de nationalitate sau religie, urasc ziua de luni? Sa incercam sa gasim cateva motive.
Trezirea este partea cea mai grea intr-o zi de luni. Dupa doua zile in care eram propriii nostri sefi, detineam controlul si ne puteam trezi la orice ora aveam chef, trebuie sa revenim la rutina zilnica impusa de programul de lucru. Corpul are nevoie de timp sa isi intre din nou in ritm dupa aceasta pauza si astfel se explica nevoia de a sta mai mult in pat lunea.

Un alt motiv ar putea fi ca iti urasti jobul sau seful. Cand ai de dat un raport sau o situatie si din prima zi a saptamanii, din prima ora chiar iti este cerut acel raport de urgenta, te indispune si consideri ca ai inceput ziua prost. Presiunea zilei de luni este datorata si faptului ca este prima din cele cinci zile lucratoare si face ca oamenii sa devina iritabili.

Un weekend petrecut intr-un mod placut, cu prietenii sau familia poate fi un alt motiv pentru care urasti ziua de luni, care ne desparte de aceste momente placute, trebuind sa ajungem din nou la munca, printre colegii si sefii enervanti. Dorinta de liniste si de prezenta a cator mai putini oameni in jurul tau este mult mai accentuata in ziua de luni, dupa ce ai petrecut un weekend in prezenta persoanelor apropiate revii intre colegii cu care concurezi pentru mariri de salariu si promovari.

Cel mai nasol scenariu este cand trebuie sa mergi la serviciu lunea si simti ca iti explodeaza capul din cauza mahmurelii. Daca ai petrecut duminica impreuna cu prietenii, ai nevoie de o pauza pentru recuperare, de aceea nu trebuie sa exagerezi in ziua de duminica. De preferat este ca excesele sa fie facute vineri seara si sambata, pentru ca duminica sa fie ziua de odihna si recuperare. Daca ai ajuns la munca mahmur in ziua de luni este de-a dreptul trist.

Chiar si copiii urasc ziua de luni, mai ales pentru ca trebuie sa mearga la scoala. Principalul motiv pentru care atat adultii cat si copiii urasc ziua de luni este ca vine dupa doua zile de repaos petrecute in weekend, se schimba ritmul si trebuie sa ne supunem din nou regulilor, fie ele de la munca, fie de la scoala. Astfel animozitatea pentru ziua de luni incepe de la o varsta frageda si se agraveaza odata cu trecerea timpului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *