Nu ne putem imagina lumea in zilele noastre fara tehnologie. Cu toate acestea, tehnologia poate deveni periculoasa pentru utilizator daca oamenii nu tin cont de un anumit cod de etica a tehnologiei.
Orice informatie, poza sau metadata utilizata pe internet se poate intoarce impotriva noastra daca nu ne luam masurile de securitate necesare.
Tehnologia, ca si concept,a fost creata pentru a ajuta omul sa se dezvolte si sa isi intreprinda activitatile mult mai usor.
Foarte multi oameni, insa exploateaza datele introduse de noi pe internet in folosul personal sau si mai rau, in detrimentul persoanei care a introdus datele.
Sa luam spre exemplu un magazin online care are o aplicatie de plata online.In foarte multe situatii omul isi introduce datele contului sau bancar ca sa descopere mai apoi ca i-au disparut foarte multi bani din cont sau ca persoane pe care nu le cunoaste fac operatii ilegale cu ajutorul contului lor.
O alta problema des intalnita este problema virusilor de internet. Exista persoane care isi folosesc inteligenta si creativitatea pentru a pacali alte persoane si a fura date private din intreprinderi, institutii si organizatii. Virusii de noua generatie pot avea numeroase astfel de utilizari, de la banala infectare a calculatoarelor unor persoane pana la furtul de date pretioase, care pun in pericol securitatea nationala sau politicile anumitor firme.
Etica tehnologiei este un subiect foarte sensibil atunci cand vine vorba de punerea in pericol a vietii private a oamenilor si de securitatea datelor lor personale. Exista numeroase cazuri de rapiri care au pornit de la o simpla poza pusa pe retelele de socializare.
Trebuie sa stim ca orice poza pe care o punem pe internet ne pune in pericol securitatea personala si confidentiala prin metadatele pozei respective. O poza realizata pe un anumit pc contine metadate privind ip-ul pc-ului respectiv, data cand a fost creata poza si alte informatii.
Prin urmare trebuie sa fim foarte atenti cu ceea ce publicam despre noi in mediul virtual.