Cuvantul subliminal se refera la ceva ce nu intra in granitele perceptiei constiente. Un mesaj subliminal este de obicei introdus intr-un alt mediu sau mesaj si este intentionat a fi perceput la nivel subconstient. Tehnica mesajelor subliminale a fost adesea aplicata pentru a transmite mesaje ascunse publicului, in special in publicitate.
Mesajele subliminale pot influenta gandurile si actiunile receptorilor, interesant este faptul ca acestia nu sunt constienti ca au vazut ceva, insa actiunile dovedesc exact contrariul. Spre exemplu, intr-o sala de cinematograf, pe parcursul unui film – acest lucru a fost facut ca un simplu experiment – s-a difuzat chiar inainte de pauza un mesaj subliminal cu textul „beti cola si mancati popcorn”. La scurta pauza a filmului mai bine de jumatate din sala au aglomerat standurile unde se vindeau bauturile si popcornul.
Intr-o anume masura, publicitatea subliminala se bazeaza pe iluzii. Prezenta umbrelor, efectelor vizuale si de lumini si folosirea unui anume grad de profunzime al imaginilor afecteaza perceptia si dimensiunile acesteia. Mecanismul optic al ochiului uman functioneaza in baza modului cum cade lumina asupra obiectului vazut. Cei ce vor sa isi faca reclama includ de obicei tehnicile subliminale in promovarea numelui brandului odata cu imaginea produsului, prin flash-uri nesesizabile privirii.
Domeniul publicitatii foloseste in special aceste modalitati de promovare subliminala, ajungand direct la nivel subconstient si avand o mult mai mare influenta asupra publicului, conform studiilor realizate.
Desi unii au criticat forma de promovare prin mesaje subliminale, altii cauta modalitati de a folosi acest lucru intr-un mod pozitiv. Odata ce comunicarea subliminala este perceputa la nivel subconstient, promovarea subliminala poate sa fie foarte eficienta pentru a transmite mesaje pozitive.