In randul publicului larg, exista ideea ca scrisul pe piele poate determina anumite cauze de sanatate si aparitia unor boli. Exista sanse sa fi auzit aceasta afirmatie cel putin odata in viata- si in special din partea mamei. Insa, o fi acest lucru adevarat intr-un fel, si de unde a pornit aceasta idee? Scrierea pe piele cu ajutorul stiloului sau a unui pix ne poate afecta sanatatea? Pentru a afla acest lucru, trebuie sa tragem o privire asupra instrumentelor de scris pentru a le analiza compozitia lor chimica.
Principala preocupare atunci cand vine vorba de scris pe piele cu un stilou consta in posibilitatea de otravire cu cerneala. Suna cam serios, nu-i asa? Pai, adevarul este ca otravirea cu cerneala era un lucru comun in trecut. In urma cu cateva decenii, producatorii de stilouri si creioane foloseau unele ingrediente in produsele lor care au fost recunoscute ca fiind toxice. Un ingredient, cum ar fi plumbul, a fost larg utilizat in producerea de instrumente de scris, dar in momentul in care s-a aflat de pericolele acestuia, plumbul a fost inlocuit cu grafitul. Xilent, o substanta intens folosita ca solvent in vopsele, a putut fi gasit in cantitati foarte mici in cerneala de la markerele permanente. Desi este adevarat ca xilentul poate provoca intoxicatii datorate cernelei, cantitatea in fata carei trebuie sa te expui pentru a dezvolta simptome vizibile trebuie sa fie destul de mare.
Cateva cuvinte scrijelite cu un marker permanent in palma nu produce probleme de sanatate
Mitul conform caruia scrierea pe piele este un gest periculos a aparut in momentele in care stilourile au fost utilizate in mod obisnuit. Cerneala din acele vremuri continea substante chimice dure. Cu toate acestea, varsarea chiar si a unei cantitati foarte mici de cerneala pe piele nu era daunatoare. Abia in momentul in care cerneala era inghitita sau inhalata in cantitati foarte mari putea sa determine adevarate probleme de sanatate.