Expresii pe care oamenii inteligenti nu le folosesc in conversatii

Cu totii spunem lucruri care sunt interpretate diferit decat ceea ce am fi vrut sa spunem. Aceste comentarii binefacatoare duc cateodata la un sentiment de regret si de a retrage cuvintele inapoi. Cuvintele care ne sunt scoase pe gura datorita faptului ca ne dam cu parerea fara cunostinta de cauza si intram intr-o discutie fara a cunoaste fundamentul subiectului de conversatie.

Pentru a intelege implicatiile acestor gesturi trebuie sa folosim capacitatea noastra sociala, si anume abilitatea de a receptiona emotiile cat si experientele altor persoane. Ne lipseste constiinta sociala fiindca suntem axati pe ceea ce am vrea sa spunem si cum ne-ar afecta raspunsul acestora, astfel incat pierdem din vedere „persoana”.

Aceasta reprezinta o problema fiindca oamenii sunt complicati. Poti sa speri sa intelegi pe cineva pana cand iti concentrezi toata atentia in directia lui sau ei. Avantajul constiitei sociale este ca poti imbunatati relatia cu alte persoane doar stiind ce sa spui. In acest sens, oamenii care au inteligenta emotioanala ridicata sunt atenti sa evite in conversatiile lor cateva fraze.

Fraze evitate de oamenii inteligenti

„Pari obosit” – oamenii obositi sunt de obicei fara farmec – au cearcane la ochi, coafura neingrijita si sunt morocanosi. Spunand unei persoane acest lucru il poti face sa se simta si mai prost, fata de cum se simte deja. In schimb, foloseste „Este totul inegula?” – majoritatea oamenilor intreaba daca cineva este obosit fiindca intentioneaza sa fie de ajutor (vor sa stie daca cealalta persoana este in regula ). Decat sa banuiesti dispozita cuiva mai bine intreaba. In acest mod persoana respectiva va fi mai comunicativa si nu te va vedea ca o persoana nepoliticoasa, ci una care este ingrijorata de bunastarea lui.

„Wow!Ai slabit foarte mult! ” – spunand cuiva ca a slabit, sugereaza ca era grasa sau neatragatoare. In schimb foloseste: „Arati fantastic! „”

„Era prea bun/a pentru ea/el, oricum” – sugereaza ca persoana respectiva are gusturi rele si a facut o alegere gresita din prima. Pentru a evita astfel de neplaceri, foloseste:”Pierderea lui/ei” – implica sprijin moral si optimism fara nici o sugestie critica.

„Tu tot timpul..” sau ” Tu niciodata..” – acest fel de fraze face a oamenii sa se inchida in ei si sa fie in defensiva, si este un lucru destul de rau daca ai ceva important de spus. In schimb, sublinieaza faptul ca ceea ce a facut cealalta persoana este o problema si pentru tine. Daca comportamentul este unul frecvent poti spune:”Se pare ca este ceva obisnuit din partea ta” sau „Faci asta destul de des astfel incat sa nu pot observa.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *