Extinctia in masa a robotilor poate accelera evolutia acestora

O echipa de informaticieni de la Universitatea din Texas a descoperit ca robotii evolueaza mult mai repede si mai eficient dupa o extinctie virtuala in masa a acestora- situatie asemanatoare cu extinctia dinozaurilor. Dincolo de implicatiile inteligentei artificiale, oamenii de stiinta sunt de parere ca ideea extinctiei unor roboti ar putea chiar sa se petreaca odata ce robotii noi se vor adapta la conditiile actuale.

Oamenii de stiinta din domeniul calculatoarelor, Risto Miikkulainen si Joel Lehman au publicat un studiu, care descrie o simulare a extinctiei in masa si modul in care aceastea va promova caracteristici si abilitati noi „supravietuitorilor”.

„Distrugerea focalizata poate conduce la rezultate uimitoare:- sustine Miikkulainen, profesor de informatica. „Uneori este nevoie sa dezvolti ceva care pare a fi ceva rau, cu scopul de a dezvolta noi instrumente de care ai nevoie pentru a obtine ceva mai bun”- mai adauga acesta.

In biologie, extinctiile in masa sunt cunoscute prin faptul ca au un impact distructiv, stergand o buna parte a materialului genetic din arborele vietii. Insa, unii biologi sunt de parere ca o eventuala extinctie ar putea promova, de fapt, evolutia unei alte specii, creandu-se foarte rapid abilitati si caracteristici noi.

Extinctia robotilor

Mikkulainen si Lehman au constatat ca, cel putin in cazul robotilor, acest lucru este adevarat. Vreme de mai multi ani, oamenii de stiinta au folosit algoritmi de calculator, inspirati de evolutia „creierelor” robotilor, numite retele neuronale, astfel incat sa se imbunatateasca de la o generatie la alta. Echipa de specialisti sustine ca examinarea modului de distrugere in masa ar putea ajuta la evolutia calculelor.

Astfel, in simularile realizate pe calculator, specialistii au conectat robotii la un anumit lucru, iar pe masura ce acestia evoluau, o serie de mutatii erau introduse in procesul evolutionist. Oamenii de stiinta au creat mai multi roboti pentru a analiza abilitatile care aveau sa apara mai tarziu. Sute de generatii s-au dezvoltat, astfel ca au evoluat si comportamentele robotilor, insa multe dintre acestea nu erau folositoare. Ulerior, specialistii au „omorat” aleatoriu 90% din acesti roboti, astfel ca au mimat o extinctie. Dupa mai multe cicluri de evolutie si extinctie, specialistii au descoperit ca cei care supravietuiesc au comportamente mai puternice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *