Facebook, impreuna cu compania de sateliti Eutelsat, lucreaza in echipa pentru a facilita accesul la Internet gratuit in statele din Africa de vest, de est si in sud. Proiectul acestora implica lansarea unui satelit pana la jumatatea anului 2016, care sa fie capabil sa ofere acces la Internet chiar si in cele mai izolate locuri ale Africii. Facebook deja a dezvaluit acest plan in luna iulie, care implica construirea unor drone personalizate ce pot difuza servicii de Internet in zonele greu accesibile.
„Misiunea Facebook este aceea de a conecta lumea si, credem ca satelitii vor juca un rol important in depasirea barierelor semnificative care exista in conectarea online a oamenilor din Africa”- sustine Chris Daniels, vice-presedinte al Internet.org.
Internet.org
Internet.org este o platforma lansata de catre Facebook care se ocupa de dezvoltarea acestui proiect. Ca parte a initiativei Facebook, se vor folosi drone, sateliti si lasere, care pot oferi acces la Internet pentru miliarde de oameni. Compania franceza Eutelsat este implicata in acest proiect deoarece doreste sa extinda conexiunea la mediul online in regiunile unde locuiesc oameni de afaceri bogati.
Cele doua companii vor lansa satelitul AMOS-6, construit de catre o companie numita Spacecom, din Israel. Cu toate ca au format o echipa, Facebook si Eutelsat isi doresc sa foloseasca satelitul pentru propriile lor interese. De asemenea, exista si alte companii care incearca sa aduca Internet low-cost in zonele mai putin accesibile, cum ar fi Google, de exemplu, care a lansat Project Loon.
Daca se dovedeste ca proiectul celor de la Facebook va fi unul de succes, tarile din lumea a treia vor beneficia de luxul de a comunica online cu lumea. Indiferent ca e parte a globalizarii sau pentru ca au interese bine ascunse, initiativa celor doua mari companii este una extrem de benefica. Cu toate ca va exista Internet, se pune problema daca vor exista bani suficienti pentru ca populatia sa aiba acces la un gadget sau un calculator cu Internet. O fi proiectul dezvoltat numai pentru cei instariti care invart afaceri de miliarde de dolari?