Impactul teoriei fluturelui

In teoria haosului, efectul de fluture defineste dependenta sensibila la conditiile initiale, menita sa efectueze o schimbare mica intr-un sistem major. Numele deriva din explicatia metaforica a unui uragan care a fost influentat de perturbatiile minore, cum ar fi aripile de fluture la distanta de mai multe saptamani. Efectul ruleaza odata cu modelul sau si cu conditiile initiale care par sa reproduca rezultate.

O schimbare foarte mica in conditiile initiale creeaza un rezultat semnificativ si definitiv. Efecul de fluture este prezent si in sistemele cele mai simple. De exemplu, caracterul aleatoriu al zarului aruncat depinde de caracteristica de amplificare a efectelor mici, care rezulta in primele conditii de aruncare precum directie precisa, impingere si orientare, incat ceea ce pare imposibil la inceput se poate realiza intr-o maniera distincta. Directia zarului poate fi influentata de un simplu aer rece sau de o respiratie profunda a unuia dintre jucatori.

Ati vazut sau poate nu filmul „Lupul de pe Wall Street” incat este un fapt real cum cineva a reusit sa faca o frauda de milioane de lei, reusind sa extraga aceste sume de la clienti, rezultat in beneficiul sau. Acest film a aratat cat de dificil este sa interpretezi piata de valori, incat jocul cu numerele poate fi influenta de numerosi factori. Belfort a folosit pur si simplu strategia de a umfla preturile pentru a le vinde mai tarziu, ceea ce ar conduce la scadera valorilor lor. In aceeasi maniera, un efect minimalist poate avea un impact maximal si in viata reala de zi cu zi.

Au existat pe piata de valori aspecte care au avut la baza teoria haosului si implicit teoria fluturelui, incat sunt o multime de elemente care pot prezice viitorul. Rapunsul investitorilor de a creste preturile este chiar o schimbare care poate avea repercusiuni imense. Se spune ca marii jucatori la burse ar putea crea un impact enorm asupra pietei de valori urmand aceasta strategie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *