In Romania se fura “ca-n codru”

Industria de prelucrare a lemnului, in Romania, are o traditie din jurul anului 1900. Opt decenii mai tarziu, industria de exploatare forestiera si cea de prelucrare a lemnului impreuna cu industria mobilei, care ocupa locul 20 in lume si exporta 70% din productie, a ajuns una dintre cele mai importante ramuri de productie. Cele mai importante companii de prelucrare a lemnului apartin grupurilor austriece.

Putini stiu ca jumatate din padurile tarii sunt exploatate si prelucrate de o singura companie privata din Austria: Holzindustrie Schweighofer, acestia interpretand legislatia romaneasca in functie de interesul pe care il au, compania incalcand de multe ori legea.

Holzindustrie Schweighofer  detine 50.000 de hectare de padure in Romania si cumpara lemn de la mai multi furnizori. Cea mai importanta destinatie de export pentru grupul sau este Japonia, unde livrarile anuale ajung la o suta de milioane de euro, japonezii folosind lemn prelucrat de fabricile austriacului.

La Directia Silvica Oradea, Holzindustrie Schweighofer a contractat 60.000 mc de masa lemnoasa, din care doar aproximativ 20 mc erau rasinoase. Restul speciilor de lem au fost luate de austrieci si vandute catre alte firme. Potrivit inspectorilor de control, firma austriaca a incalcat contractual, deoarece nu avea dreptul sa cumpere mai mult material lemons decat pentru productia proprie.  Directia Silvica Brasov a vandut grupului austriac aproximativ 39.600 mc de lemn, din care doar 11.000 au fost rasinoase, incalcand astfel Ordonanta 71/2002 in care se prevede aprovizionarea cu materie prima a marilor producatori.

Holzindustrie Schweighofer a contractat 120.000 mc de masa lemnoasa de la Directia Silvica Suceava. Din aceasta cantitate aproape 36.000 mc au fost revanduti catre alte firme, iar nimeni nu ia masuri.

Atsfel, lemnul trebuie sa provina din taieri legale, nu trebuie sa fie furnizat din paduri fara certificare, cu valoare de proprietati protejate, iar legislatia in domeniu trebuie sa fie stabila si clara. Gerald Schweighofer spune chiar ca din pricina incertitudinii legislative din domeniul managementului padurilor a oprit investitiile intr-un proiect de energie alternativa pe care incepuse sa il dezvolte.

1 Comment

Add Yours

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *