In societatea actuala, desi este una moderna, se pare ca inca exista un subiect tabu legat de moarte sau de incinerare. Totul pare sa fie sumbru, un subiect delicat pe care unii nu il inteleg. Dar ce te-ai face daca o persoana draga tie ar cere ca ultima dorinta sa fie incinerata si nu inmormantata? Ai accepta, de dragul sau, desigur.
Iata cateva dintre cele mai frecvente intrebari si evident raspunsuri, pentru a intelege acest subiect si pentru ca o eventuala alegere sa tina cont de dorintele tale si de cunostintele pe care le ai despre subiect.
Incinerarea
Incinerarea presupune arderea trupului fara viata, pana cand ramasitele devin cenusa. Desigur, trebuie spus ca oasele nu ard, acestea insa trec si ele printr-o etapa pentru ca la final ramasitele umane sa fie acea cenusa, despre care stim cu totii. Altfel ar fi chiar un impact emotional sa primesti ca urmare a procedurii osemintele.
Cu ce se doesebeste de inmormantare
Tine de punctul final, ce inlocuieste inhumarea cu arderea. Insa pana la acest moment se pot urma toate ritualurile clasice, de pregatire a defunctului, de priveghere, cu slujba religioasa, etc.
O alta diferenta tine desigur de faptul ca nu mai depindeti de un loc de veci, iar familia indoliata va primi cenusa defunctului, urmand sa decida pe cont propriu cum va fi aceasta pastrata. Nici din punct de vedere legal nu se poate spune ca exista diferente, pentru ca se impun aceleasi avize ca si in cazul inmormantarii, iar oricum de acest aspect se pot ocupa specialistii in domeniu. Spre exemplu, cei de la ProIgnis sunt la dispozitia celor interesati cu servicii de incinerare complete.
Cat dureaza si cine asista
In cazul inmormantarilor se stie ca tine de slujba religioasa si de ritualuri specifice ce sunt respectate, actiunea in sine de inhumare fiind nu foarte lunga. In cazul incinerarii procedura poate dura si cateva ore, in functie de mai multi factori, printre care si materialul sicriului spre exemplu. Insa familia nu este obligata sa asiste la acest procedeu, nu trebuie sa astepte finalul acestei proceduri.
Este o alegere a fiecarei familii in parte daca sa fie prezenta sau nu in crematoriu.
Cat de sigura este procedura
Trebuie spus ca ramasitele, cenusa, nu prezinta un pericol pentru sanatate. Multi decid ca aceasta cenusa sa ramana in cripta familiei. In orice caz, se va folosi un recipient special, o urna, in care cenusa cu pricina este pastrata. Este o alegere a familiei despre locul in care se va pastra cenusa.
Ce fac daca nu doresc sa exclud ritualul religios
Multi cred ca incinerarea inseamna sa se sfideze orice tine de partea religioasa. In fapt, lucrurile nu stau chiar asa. Spre exemplu, cei de la Proignis dispun de o capela alaturata crematoriului, unde se pot sustine toate cele impuse de dogmele religioase.
Din nou, este o alegere personala. Incinerarea insasi este un serviciu ce denota preferintele personale. Nu trebuie sa fie o decizie fortata pana la urma. Insa ar fi bine ca pana la a sustine calea aleasa sa existe o informare complexa despre procedura.