Job-ul iti afecteaza capacitatea cerebrala

Desi suna a fi o gluma sau o veste buna pentru cei care sunt satui de munca si nu aveau un motiv sa se lase, oamenii de stiinta anunta ca locul de munca poate afecta destul de tare creierul, fara insa sa ne dam seama.

In urma unui studiu, Fiona Kerr autor al studiului de la Universitatea din Adelaide, a petrecut mai multi ani in analizarea legaturii dintre activitatea cerebrala si mediul profesional, dar si influenta sefilor asupra ambelor componente mentionate anterior.

Astfel, cercetatoarea s-a concentrat, in principal, asupra neurogenezei, care se petrece atunci cand oamenii lucreaza intr-un mediu inovator, creativ si care isi stimuleaza angajatii. Inversul acestei situatii nu descrie ceva iesit din comun: sefii nepotriviti dau nastere unor medii toxice, cu angajati prosti care au un efect negativ asupra sanatatii creierului tau.

Loc de munca toxic

Din cauza conditiilor proaste de la mediul de munca, oamenii prefera sa adopte doua scenarii: ori aplica indiferenta, ori se consuma si incearca sa se adapteze conditiilor neplacute din jur. In cea de-a doua situatie, oamenii sunt condusi de frica, iar acest lucru genereaza o secretie de cortizol si adrenalina in creier. Astfel, cortizolul reprezinta o substanta chimica din creier care pur si implu te blocheaza: nu mai esti capabil sa formulezi lucruri noi si nici nu mai poti sa le accesezi pe cele vechi.

Altfel spus, colegii de munca dificili alaturi de un lider prost, pot fi motivele neproductivitatii tale, si pot sa te expuna si in fata unor afectiuni psihice, cum ar fi stresul sau depresia. In urma studiului, Kerr a descoperit ca cei care lucreaza intr-un mediu placut dau dovada de mai multa creativitate si de imaginatie.

Daca iti doresti sa nu te numeri si tu printre persoanele care sufera din cauza locului de munca, gandeste-te la anumite strategii de „atac”. In primul rand, adopta o atitudine indiferenta, si chiar daca te afecteaza ceea ce se intampla la munca, nu te arata fata de colegii tai- incearca sa te descarci in fata celor dragi, povestindu-le despre problemele tale. Daca nici asa nu merge, atunci ar trebui sa te gandesti serios sa iti schimbi locul de munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *