Miliardar cumpara o insula pentru refugiati

Problema refugiatilor nu mai reprezinta nimic nou pentru europeni, astfel ca, in fata unei astfel de crize, Europa impreuna cu Organizatia Natiunilor Unite incearca sa gaseasca noi modalitati de a face fata acestei invazii. Refugiatii vin din tari precum Siria sau Irak, trec Mediterana si ajung in inima Europei, unde isi doresc sa isi inceapa viata din nou.

Cu toate acestea, se pare ca exista oameni bogati si cu o putere economica uimitoare care isi doresc sa ajute oamenii care fug de vremurile grele din statele islamiste. Potrivit rapoartelor oficiale, un miliardar din Egipt, pe numele sau Naguib Sawiris si-a exprimat dorinta de a cumpara o insula in Marea Mediterana si de a tranforma noua „achizitie” intr-o nou stat, unde sa locuiasca refugiatii.

Astfel, miliardarul si-a postat intentia pe Twitter unde a cerut statelor cu iesire la Marea Mediterana sa isi vanda o bucata de pamant, daca este posibil bineinteles. „Grecia sau Italia, vindeti-mi o insula, ii voi declara independenta, voi primi imigranti si le voi oferi locuri de munca datorita ridicarii unei noi tari. Aveti zeci de insule pustii si care ar putea gazdui sute de mii de refugiati.”

In dorinta de a-si duce planul la capat, miliardarul sustine ca va lua legatura cu oficialitatile de la Roma sau de la Atena pentru a intreba daca acest lucru este posibil si care ar fi pretul unei astfel de insule. Acesta estimeaza ca insula ar costa intre zece si o suta de milioane de dolari. Naguib Sawiris a declarat ca ii va ajuta pe acesti oameni atat cat va fi posibil: „Voi face adaposturi temporare pentru oameni, apoi ii voi angaja pe acesti oameni pentru a construi locuinte, scoli, universitati, spitale. Daca situatia se amelioreaza si cineva vrea sa se intoarca acasa, atunci o poate face.” Acesta mai adauga ca se va comporta omeneste cu refugiatii, nu asa cum o fac oficialitatile din tarile lor de provincie.

Ce spun specialistii despre aceasta idee?

Se pare ca ideea miliardarului a fost intens dezbatuta de specialistii de la Universitatea din Oxford. Profesorul din cadrul acestei universitati, Alexandre Betts, apreciaza gestul pe care miliardarul isi doreste sa il faca insa este de parere ca refugiatii ar trebui sa se autoguverneze si sa isi asigure traiul economic din punct de vedere independent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *