In vremurile trecute, cand oamenii terminau cu educatia in scoli, se angajau in companii, firme si organizatii si de cele mai multe ori din aceeasi companie in care se angajau prima data ieseau si la pensie. Alaturandu-se unei firme pe un post anume, urcau treptat scara ierarhica pe parcursul anilor.
Pe de alta parte, in ziua de astazi trendul este cu totul diferit. Cautam oportunitati de joburi la fiecare doi-trei ani, mentalitatea corporatista si nelinistea generatiei tinere sunt doar cateva motive pentru care schimbarea joburilor devine din ce in ce mai frecventa. Sa vedem in continuare alte cateva astfel de motive.
Cu totii muncim pentru a castiga bani, si cautam acele joburi care sunt cel mai bine platite. Partea financiara este de cele mai multe ori motivul pentru care angajatii pleaca de la un job. Daca iti este oferita sansa de a castiga mai multi bani, o vei accepta imediat.
Cresterea in cariera este de asemenea un motiv foarte important pentru care angajatul alege sa plece. Fiecare dintre noi are nevoie de oportunitati mai bune pentru a creste in cariera. Daca se iveste o astfel de oportunitate, clar decizia va di de parasire a jobului curent.
Relocarea – daca ai neovie sa fii mai aproape de orasul natal pentru diverse motive familiale, din nou vei schimba jobul, pentru ca nu poti sa te rupi in totalitate de familie si de cei apropiati.
Conflictele cu managerii sau colegii de munca se numara de asemenea printre motivele pentru care angajatii isi parasesc jobul curent. Se creaza complicatii care nu sunt necesare atat pentru persoana in cauza cat si pentru ceilalti.
In momentul in care se schimba jobul, trebuie sa tii cont ca salariul pe care il va obtine persoana sa merite, iar schimbarea sa fie una de bun augur, deoarece oricine merita sa aiba acea satisfactie a muncii si oportunitati mai bune pentru cariera.