Exista unele situatii in care alimentarea cu energie electrica poate pune probleme. Este vorba de zone in care racordul la sistemul centralizat de furnizare al energiei electrice ar fi mult prea costisitor, de case de vacanta izolate sau alte situatii. Pentru fiecare din aceste cazuri o solutie rentabila este folosirea de panouri fotovoltaice.
Prin intermediul unui proces chimic complex, panourile fotovoltaice reusesc sa transforme lumina in energie electrica. Avantajele ce decurg dintr-un astfel de sistem sunt numeroase. In primul rand, se poate asigura necesarul de energie electrica in locatii izolate, in care nu exista acces la retea. Pe de alta parte, pot fi eficientizate cheltuielile cu energia electrica in situatiile in care acest lucru reprezinta o prioritate.
Un alt avantaj al panourilor fotovoltaice este reprezentat de faptul ca sunt foarte usor de instalat. De obicei sunt montate direct pe acoperis, de preferat intr-un unghi de 45 grade, pe acea portiune de acoperis cu expunere maxima la razele soarelui pe parcursul intregii zile. In acest fel, energia acumulata in timpul zilei poate fi folosita pentru alimentarea cu electricitate a consumatorilor pe timpul noptii.
Un sistem de panouri fotovoltaice poate asigura astfel chiar independenta energetica. Intretinerea lor este de asemenea facila – nu necesita decat curatare periodica, nefiind nevoie de interventii sau reparatii pentru o perioada indelungata de timp. Durata medie de exploatare a panourilor fotovoltaice este de 20-25 de ani, iar chiar daca investitia initiala poate parea costisitoare, aceasta se amortizeaza treptat, prin reducerea considerabila a costurilor cu energia electrica.
Folosite in special pentru locuinte individuale, panourile fotovoltaice se pot monta in sisteme diverse. In majoritatea cazurilor se monteaza pe acoperis, insa exista si situatii in care sunt fixate pe suporti speciali, pentru a capta energia solara si a asigura o parte din necesarul de electricitate pentru locuinta. Un astfel de sistem instalat intr-o locuinta poate astfel furniza energia necesara iluminatului sau aparaturii electrocasnice, crescand autonomia fata de sursele de energie traditionale.
Nu poate fi ignorat, in cazul panourilor fotovoltaice, si factorul financiar. Dupa cum spuneam, unele persoane considera o astfel de investitie a fi prea costisitoare. Cu toate acestea, pot fi gasite si promotii, panouri fotovoltaice pret avantajos, sisteme complexe care sa optimizeze raportul pret-eficienta. Datorita avantajelor multiple pe care le ofera, panourile fotovoltaice devin o varianta tot mai cautata, atat in randul consumatorilor individuali cat si in randul societatilor ce activeaza in sectorul comercial, industrial, institutional sau oricare altul. O alternativa energetica rentabila, panourile fotovoltaice sustin in momentul de fata trendul economisirii.