Plante cyborgi

Atunci cand vine vorba de relatia dintre natura si tehnologie, lucrurile nu stau foarte bine. Tehnologia reprezinta principalul factor pentru care natura moare, astfel ca, de ce ar exista o legatura optima intre cele doua lucruri? Cu toate acestea, exista unele tehnologii care sunt inspirate din ideile naturii, dar te-ai fi gandit vreodata ca un astfel de lucru s-ar putea intampla intre flori si tehnologie? Nici eu.

De ceva timp, oamenii de stiinta incearca sa introduca circuit electric in plante, dar de fiecare data cand au facut acest lucru, plantele au murit si nu e de mirare de ce. Cu toate acestea, oamenii de stiinta de la Universitatea Linkoping nu au renuntat la aceasta idee, asa ca au incercat sa creeze primele plante cyborg din lume. Aceasta idee implica introducerea de fire de polimer sintetic in plante, astfel incat sa se transforme in retea semiconductoare a semnalelor electrice.

Dupa realizarea a mai multor experimente de acest gen, cercetatorii din Suedia au reusit sa gaseasca materialul potrivit care are abilitatea de a intra in interiorul plantei fara insa a impiedica abilitatea acesteia de a-si procura elementele nutritive din sol. Dupa realizarea acestor studii, semnalele electrice ce au fost trimise in plante au reusit sa aprinda particulele ionice de la suprafata frunzelor acestora.

Care este utilitatea florilor cyborgi?

Oamenii de stiinta care au reusit sa creeze aceste flori robotizate isi doresc ca aceasta tehnologie sa fie una „verde”, ecologica, care sa ajute la captarea energiei formata in clorofila plantelor. De asemenea, acestia isi propun ca, „copacii sa devina antene vii”. Pe de alta parte, procesul de fotosinteza ar putea fi transformat in energie electrica, insa acest lucru necesita inca o serie de experimente.

Deocamdata oamenii de stiinta isi doresc sa converteasca zaharul din fruntele plantelor in energie electrica, introducand electrozi in interiorul acestora, ce vor avea enzime in varf. Astfel, in contact cu zaharul, aceste enzime produc descarcari electrice, ce pot fi captate de electrozi si transmise mai departe. Ulterior, planta va putea transmite energia catre utilizator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *