Somnambulismul afecteaza un procent intre 1 si 15% din populatie, dupa ultimele statistici. O persoana afectata de somnambulism poate sa nu dea nici un semn ca ar suferi de aceasta afectiune, se pot comporta perfect normal in timpul zilei.
Aceasta afectiune este asociata si cu alte probleme ale somnului si are loc in momentul in care persoana este intr-un somn profund. Comportamentul persoanei afectate este inconstient si neintentionat, intr-o asa masura incat nu isi mai aminteste nimic din ceea ce s-a intamplat. Cauza exacta a acestei afectiuni nu este cunoscuta, insa majoritatea cazurilor se considera a fi medicale, doatorate mediului, ereditare sau chiar de natura psihica.
Dupa cum am mentionat, aceasta conditie sau afectiune poate avea natura genetica. Adesea este observata in cazul gemenilor, cercetarile aratand si faptul ca frecventa somnambulismului creste daca o ruda de gradul 1 este de asemenea afectata.
Uneori corpul reactioneaza de asemenea si la un stil de viata anormal. Primul si cel mai comun motiv al somnambulismului este privarea de somn. Programul haotic, lipsa de odihna, stresul si altele ar mai putea fi considerate de asemenea cauze ale somnambulismului.
Exista de asemenea si cateva conditii medicale ce pot sa provoace somnambulism. Pacientii cu aritmie cardiaca sunt adesea afectati, datorita pulsului anormal pe care il au.
Astmul sau atacurile cerebrale pot de asemenea sa cauzeze somnambulism. Problema respiratorie prin care in timpul somnului respiratia se opreste pret de cateva secunde poate declansa de asemenea episoade de somnambulism, de asemenea diverse afectiuni psihice pot sa aduca in viata unei persoane aceasta problema.
Daca frecventa fenomenului devine din ce in ce mai ridicata, trebuie cautat ajutor medical pentru identificarea exacta a cauzei, intrucat daca episoadele de plimbari nocturne continua, pot sa afecteze pe termen lung sanatatea si starea de bine a persoanei.