Psihologia culorilor

Psihologia culorilor consta in studiul efectelor pe care culorile le au asupra dispozitiei, a comportamentului si sentimentelor oamenilor. Aceasta este o noua stiinta in domeniul psihologiei, folosita mai ales in designul interior si marketing, dar si in anumite forme de terapie.

Cum ne influenteaza culorile

Galbenul iti da senzatia de foame si te face sa mananci. Galbenul, asemeni oranjului, ambele au capacitatea unica de a interactiona cu psihologia umana care ne conduce catre senzatia de foame. Aceste doua culori sunt cunoscute ca si ”simulatori ai poftei de mancare”, iar specialistii nu sugereaza ca aceste culori sa se gaseasca pe peretii bucatariei. Data viitoare cand te afli intr-un restaurant, arunca un ochi asupra nuantelor din incapere- pe pereti, meniuri, servetele de masa- ca sa fii sigur daca in acest loc afacerea interactioneaza cu psihologia ta interioara.

Barbatii si femeile percep culoarea rosie in mod diferit. In timp ce barbatii vad numai culoarea rosie, femeile au avantajul de a fi capabile sa perceapa semnificatia acestei culori. In loc de a vedea numai culoarea rosu, femeile pot percepe mai multe nuante, de la maro la rosu. Culoarea rosie are probabil cel mai puternic efect asupra psihicului uman, deoarece creste entuziasmul, mareste tensiunea arteriala dar si pulsul, creste increderea in sine si scade nivelul anxietatii. Rosul determina o crestere a apetitului sexual, motiv pentru care este asociat cu pasiunea si dragostea.

Ai nevoie sa iti calmezi nervii putin? Atunci alege culoarea roz. Daca te afli intr-o situatie in care trebuie sa calmezi persoanele agresive din jurul tau, atunci incearca sa fii intr-o incapere care are peretii de culoarea roz. Rozul are un efect calmant asupra mintii oamenilor.

Violetul este o culoare a introspectiei, a imaginatiei si este de culoarea preferata de persoane excentrice. Violetul un efect calmant asupra mintii iar de cele mai mult ori este asociat cu sfera spirituala. Daca violetul este culoarea ta preferata, inseamna ca esti o persoana inteleapta, creativa si care iese imediat in evidenta intr-o multime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *