Psihoterapia de cuplu salveaza relatiile

In relatia de cuplu adeseori pot aparea momente de nesiguranta, in care lipseste comunicarea dintre parteneri sau chiar clipe in care monotonia isi spune cuvantul.

Nicio relatie nu este roz, fiecare are suisuri si coborasuri, dar important este ca partenerii sa stie sa depaseasca impreuna aceste situatii. Pentru ca o relatie sa functioneze, ambii parteneri trebuie sa depuna efort in aceeasi masura. Nu este suficient ca unul dintre cei doi sa incerce sa remedieze ceva, iar celalalt pur si simplu sa astepte sa se remedieze de la sine.

O relatie, pe langa dragoste, are nevoie de timp, de multa atentie si interes din partea celor implicati, pentru a fi una de durata.

Dar ce facem atunci cand cei doi parteneri nu manifesta acelasi interes in rezolvarea problemelor? Sau ce facem atunci cand niciunul dintre cei doi implicati nu stiu ce cale sa aleaga? Ei bine, in aceste situatii cel mai bine este sa se apeleze la sfatul unor specialisti.

Exista cabinete speciale in cadrul carora psihoterapeutii incearca sa faca asa incat relatia sa ajunga pe un fagas normal.

Un astfel de exemplu este Centrul PsihArt, locul unde o echipa de specialisti ofera consiliere si terapie pentru cuplurile ce intampina probleme.Psihoterapia de cuplu este pentru cei ce doresc sa isi imbunatateasca relatia de cuplu, sa schimbe aspecte din cadrul relatiei sau pentru cei ce urmeaza sa ia o decizie ce ar afecta relatia.

Cand este momentul potrivit pentru un cuplu sa apeleze la terapie?

Sunt diverse situatii in cadrul carora cuplul ar trebui sa faca terapie. Printre acestea mentionam:

  • Cand partenerii nu mai au rabdare sa se asculte unul pe altul;
  • Cand certurile rabufnesc din cele mai banale motive;
  • Cand partenerii s-au distantat unul de celalalt si niciunul dintre cei doi nu stie cum sa se apropie;
  • Atunci cand relatia a intrat in sfera monotoniei si este nevoie de cateva impulsuri pentru a reaprinde scanteia;
  • Cand urmeaza ca cei doi parteneri sa ia o decizie importanta ce poate afecta intr-un fel sau altul relatia pe termen lung, cum ar fi decizia de a face un copil.

Situatii enumerate mai sus sunt doar cateva din cele ce pot aduce cuplul in fata psihoterapeutului. Important este ca cei doi parteneri sa accepte un ajutor din afara si sa participe impreuna la aceste sedinte de consiliere.

Cum ajuta de fapt psihoterapeutul?

Acesta are rolul de a facilita momente propice dialogului dintre parteneri. Psihoterapeutul ii va face pe cei doi sa poarte discutii non-violente, prin care sa discute fiecare despre el si nu despre celalalt. Ideea e ca partenerii au nevoie sa fie deschisi si sa accepte posibilele schimbari ce urmeaza sa se faca in cadrul relatiei.

Psihoterapeutul este impartial, nu tine partea niciunuia dintre parteneri si nu cauta vinovati, ia cuplul ca pe un intreg.

Pentru cuplurile interesate de terapia ce se face in cadrul Centrului PsihArt merita mentionat faptul ca pana la data de 1 iunie, cand acesta se va redeschide, pot apela oricand la sedinte de consiliere online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *