Bauturile energizante contin substante ce ajuta individul sa isi mentina nivelul de energie. Aceste bauturi amplifica performantele fizice si nivelul energetic al unei persoane, afectand direct vigilenta mentala. Initial, aceste bauturi erau consumate doar de sportivi, pentru a mentine oboseala la distanta pe parcursul antrenamentelor. Astazi exista o multime de tipuri de astfel de bauturi, si le vedem consumate de oameni si copii de toate varstele.
Bauturile energizante contin in general cofeina, vitamina B si alti cativa aditivi amestecati cu apa carbogazoasa si cantitati mari de zahar. Cofeina este obtinuta prin adaugarea de substante precum guarana, ginseng, ginkgo biloba, carnitina, acai etc. Aceste ingrediente provoaca efecte psihologice dar si fizice asupra corpului. In urma consumului se inregistreaza o crestere la nivelul activitatilor cognitive si de asemenea se produce o cantitate de euforie, ca efect al cofeinei.
Efectele secundare ale acestor bauturi se fac simtite cand sunt consumate in cantitati mari. Excesele pot provoca probleme de sanatate, inclusiv iritabilitate si anxietate. Excesele pot provoca probleme grave, mai ales in caz de dependenta. Energizantele contin o concentratie de cofeina mult mai mare comparativ cu alte surse precum ceai sau cafea. Consumul ridicat de cofeina este dovedit stiintific ca foarte daunator pentru corp, ducand la multe efecte atat pe termen lung, cat si pe termen scurt. Cateva din aceste efecte secundare sunt:
- insomnie
- tensiune crescuta
- osteoporoza
- infertilitate
- afectiuni cardiace
- ulcer
- iritabilitate
- nervozitate
- urinari frecvente
- aritmie (puls neregulat)
- deranjamente stomacale
Energizantele contin ingrediente care mentin simturile alerte. Pe de alta parte alcoolul tinde sa amorteasca simturile, de aceea combinatia energizantelor cu alcool este una foarte daunatoare. Creierul primeste semnale confuze, iar cel ce bea o astfel de combinatie poate sa ajunga sa consume o cantitate mai mare de alcool decat ii tolereaza corpul. Ambele au proprietati diuretice, ceea ce poate duce chiar la dezhidratare.
Acest articol nu se vrea nici pe departe a fi unul impotriva energizantelor, insa trebuie subliniat faptul ca excesele, cu privire la orice, nu duc decat la efecte adverse negative. Aceste bauturi trebuiesc consumate in cantitati moderate si numai de catre cei ce au activitati intense.