Robotii inteligenti vor stapani lumea pana in 2100

Ideea masinariilor superinteligente ar putea suna ca un scenariu de film science- fiction, insa majoritatea expertilor sustin ca ideea de „Terminator” sau „Matrix” nu e foarte departe. Unii chiar sunt de parere ca singularitatea- punctul in care inteligenta artificiala se va dezvolta la maxim si de a ajunge mai desteapta decat omenirea- ar putea sa se intample in cativa ani. Aproape orice om de stiinta din domeniul calculatoarelor va avea o predictie diferita a momentului in care singularitatea va avea loc.

Unii cred intr-un viitor utopic, in care oamenii pot transcende dincolo de limitele fizice cu ajutorul masinariilor. Dar altii cred ca oamenii vor renunta in cele din urma la abilitatile lor si vor deveni, treptat, absorbite de inteligenta artificiala.

Involutie umana?

Unii oameni de stiinta cred ca traim deja in mijlocul singularitatii. Oamenii au renuntat deja la multe dintre sarcinile inteligente, cum ar fi abilitatea de a scrie, de a naviga, a memora lucruri sau de a face calcule. De cand Gutenberg a inventat presa tipografica, oamenii au redefinit continuu inteligenta si au transferat anumite sarcini masinariilor. In prezent, chiar si sarcinile din centrul umanitatii- cum ar fi ingrijirea persoanelor varstnice sau a celor bolnave- sunt preluate de roboti empatici.

Se pune intreabrea: am putea evolua pana inafara existentei noastre, pana cand am fi inlocuiti, treptat, cu masinariile? Ei bine, asta ramane de vazut.

De fapt, viitorul umanitatii ar putea fi similar cu cel al mitocondriilor, organitele celulare intalnite in orice tip de celula eucariota. Mai sunt numite si „uzine energetice ale celulelor” din cauza faptului ca ajuta ca respiratia sa se desfasoare normal. La inceput, mitocondriile au fost organisme independente, dar la un moment dat, o alta celula a „inghitit” aceasta bacterie primitiva, iar de-a lungul timpului, mitocondriile au permis ca acestea sa preia din functiile sale, pana cand au ajuns sa produca numai energie.

„Devenim ca mitocondriile. Oferim numai energia necesara- pornim masinariile”- sustin oamenii de stiinta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *