In Romania zilelor noastre, in mediul rural, din ce in ce mai multe gospodarii se plang de nivelul avansat al modernizarii, nereusind sa tina pasul cu aceasta. Dar cu toate acestea, pentru cei mai multi nu reprezinta un real beneficiu, astfel incat numarul caselor fara masina de spalat este mult mai mare decat in mediul urban, in unele cazuri, sunt sate in care gasim o masina de spalat la 10 gospodarii. Numarul caselor fara masini de spalat este mai mare decat al celor fara televizor, dar nu gasim nici o casa fara un telefon mobil, considerat a fi cel mai important mijloc de interactiune cu restul.
„Saracia materiala” un indicatorul care masoara procentul de saracie al populatiei si de cele mai multe ori se stabileste in functie de bunurile pe care oamenii nu le detin in casa: masina de spalat, televizor, computer, frigider, cuptor cu microunde sau aragaz.
Saracia din meidul rural se datoreaza si unor cauze precum lipsa veniturilor generate de un loc de munca, excluziune sociala, interes scazut pentru educatie sau lipsa unor proiecte menite sa faciliteze viata in mediul rural. De asemenea, igiena este un factor important in conturarea unui mediu propice dezvoltarii, astfel inca un numar de peste 50% din populatie nu detine o baie sau o toaleta in interiorul casei. Unii dintre ei nici nu stiu ce este un cuptor cu microunde sau un blender.
Saracia din mediul rural exprima procentul prin care Romania este impiedicata sa urce pe scara dezvoltarii sociale, reusind de cele mai multe ori sa contureze o imagine gresita despre patria noastra, comparativ cu alte medii rurale din tarile europene.