Desi sunt pasari diferite, este dificil uneori sa le deosebim. Diverse legende circula despre aceste pasari conform cu traditiile culturale. In majoritatea cazurilor insa, ambele pasari sunt mentionate in mod sinonim. In unele culturi, aceste pasari sunt asociate cu vesti rele si ghinion. In alte culturi insa, reprezinta lucruri bune, pozitive, chiar mesaje divine.
In mitologia celtica, o cioara sau un corb reprezinta zeita Morrigan; zeita galcevei, bataliei si suveranitatii, zboara deasupra razboinicilor si ii calauzeste in lupta.
In mitologia galeza, Bran binecuvantatul, miticul rege al Britaniei, este reprezentat de ciori si corbi. Chiar si numele sau are aceasta semnificatie. Chiar si in ziua de astazi, corbii sunt priviti ca spirite protective si sunt ingrijiti.
Mitologia nordica a asociat ciorile si corbii cu Odin, tatal tuturor zeilor. Chiar Odin ar fi avut o pereche de corbi care, conform legendei, cutreierau lumea intreaga si ii aduceau informatii importante stapanului. Prin urmare corbii sunt priviti ca mesageri divini in mitologia nordica. In Suedia si Danemarca pe de alta parte, ciorile si corbii sunt considerate spirite malefice. Suedezii cred ca aceste pasari reprezinta fantomele infuriate ale oamenilor care au fost ucisi, in timp ce danezii cred ca sunt spirite exorcizate.
In credinta aborigena australiana corbii si ciorile se bucura de numeroase afilieri pozitive si li se poarta un mare respect. Multe din aceste mituri spun de rolurile deosebit de importante pe care le-au avut corbii, au adus focul, au salvat omenirea de forte dezastruoase si altele.
La mesopotamieni avem o referinta foarte importanta in Epopeea lui Ghilgames; unul din personajele principale ale epopeei trimite doua pasari, un porumbel si un corb, pentru a gasi pamant. Porumbelul nu a reusit sa gaseasca pamant, in schimb corbul nu s-a mai intors ceea ce l-a determinat pe respectivul sa creada in succesul acestuia.
In Grecia antica si in Roma, cioara sau corbul erau considerate simbolurile lui Apollo, zeul divinitatii si vindecarii. Un mit spune ca Apollo insusi a schimbat culoarea pasarii din alb in negru.
In religia hindusa, ciorile simbolizeaza multe lucruri, precum purtatoare de semne, atat bune cat si rele, depinzand de situatie. In budism, mitologia japoneza, coreeana si chineza, ciorile reprezinta soarele, lucruri bune, simboluri ale divinitatii si prosperitatii. In islam corbul sau cioara se numara pe lista animalelor a caror ucidere nu este un pacat. Unele traditii asociaza corbii cu ocultism si magie neagra. Putem spune ca aceste pasari au fost vazute atat ca simboluri ale binelui cat si ale raului in diverse traditii si mitologii, si chiar daca le placem sau le uram, este pur si simplu imposibil sa le ignoram, pentru ca le intalnim peste tot.