Bolile de inima reprezinta cauza principala de deces la nivel global, iar in Romania, in fiecare zi, 40 de oameni mor din cauza unui infarct. Asadar, peste 140.000 decedeaza in fiecare an din cauza afectiunilor cardiace, adica aproximativ 60% din totalul bolilor inregistrate. Problemele cel mai des intalnite in randul romanilor sunt hipertensiunea arteriala, tulburarile de ritm si deficientele valvelor.
Simptomele bolilor cardiologice pot fi inselatoare si dificil de identificat deoarece nu transmit semne clare si se instaleaza brusc. Acestea nu sunt mereu la fel de evidente si de intense si variaza de la o persoana la alta in functie de sex, de varsta. Insa, cel mai adesea, inima ne semnalizeaza ca ceva nu este in regula si trebuie sa facem o vizita la un doctor cardiolog in Targu Mures 2018. Inima se imbolnaveste atunci cand nu mai poate pompa suficient sange sau cand bate in ritm neregulat.
Mai mult decat atat, la femei simptomele afectiunilor cardiace nu respecta intotdeauna tiparul standard, de aceea pot fi confundate cu alte boli.
Un studiu a aratat ca barbatii sunt mai predispusi la aparitia unor boli de inima, asadar acestia sunt primii care trebuie sa ia masurile corespunzatoare de prevenire si de investigare amanuntita a unor eventuale afectiuni. Una dintre cele mai frecvente complicatii aparute in urma bolilor cardiologice este hipertensiunea arteriala.
Simptomele care ar trebui sa ne trimita la medic sunt urmatoarele:
- Anxietatea intensa este unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolilor cardiologice, persoanele care au supravietuit unui infarct au sustinut ca aveau senzatia unui verdict iminent.
- Durere de piept. Presiunea intensa in piept care se localizeaza sub stern, putin catre partea stanga, asociata cu o greutate care apasa pe acesta, reprezinta unul dintre cele mai comune simptome ale infarctului miocardic. Durerea localizata in capul pieptului dupa o sedinta de exercitii la sala de sport sau in perioadele de stres poate ridica un semn de intrebare. Cel mai adesea femeile se confrunta cu senzatia de arsura in piept, spre deosebire de barbati care asociaza presiunea cu expresia „ca si cum un elefant s-ar aseza pe piept”.
- Tuse si respiratie greoaie. Tusea persistenta sau respiratia suieratoare pot indica simptome ale insuficientei cardiace. In cazul in care respiri greu atunci cand urci scarile sau cari o sacosa este posibil ca inima ta sa nu mai functioneze in mod normal. Valvele inimii pot fi afectate daca atunci cand stai intins in pat te confrunti cu probleme de respiratie.
- Ameteala si oboseala neobisnuita care se manifesta mai ales in cazul femeilor. Daca de fiecare data cand te ridici in picioare te cuprinde o senzatie de ameteala, aceasta poate fi un simptom al unei probleme de inima. Oboseala poate fi pusa pe seama afectiunilor inimii. Majoritatea femeilor care au suferit un atac de cord s-au simtit foarte obosite cu cel putin o saptamana inainte sa se produca. De asemenea, acestea s-au plans si de tulburari ale somnului, de insomnii, etc. Daca v-ati confruntat cu asemenea probleme, nu lasati sa treaca timpul si mergeti la medicul cardiolog pentru un control.
- Stare de greata si lipsa poftei de mancare asociate cu balonarea abdominala se manifesta cel mai adesea in perioada prodromala a infarctului miocardic.
- Durerea manifestata in alte parti ale corpului cum ar fi umerii, coatele, bratele, gatul, spatele, maxilarul sau abdomenul. In cazul barbatilor, durerea se manifesta indeosebi la nivelul bratului stang, iar in cazul femeilor in special la ambele brate sau intre omoplati.
- Tulburari de ritm cardiac si frecventa cardiaca pe termen lung in paralel cu senzatia de slabiciune, vertij sau dificultati de respiratie pot fi un semnal de alarma ca pacientul se confrunta cu un infarct miocardic sau insuficienta cardiaca.
- Transpiratia rece poate apararea chiar si in timpul noptii, cand organismul este relaxat si se afla in stare de repaus. Transpiratia abundenta este numita si hiperhidroza si se manifesta ca o secretie anormala a glandelor sudoripare.
- Inflamatii la nivelul picioarelor, gleznelor, mainilor sau abdomenului, precum si cresterea brusca in greutate, pierderea apetitului.
Iata deci care sunt semnele ce iti pot indica prezenta unei afectiuni ale inimii. Ca sa fii sigur ca esti in afara oricarui pericol, opteaza pentru un consult medical.