Stagiile recuperarii dupa dependenta

Majoritatea dintre noi suntem dependenti intr-o anumita masura de un lucru sau de altul. Daca o forma usoara de dependenta poate fi ignorata, exista alte forme precum dependenta de alcool sau droguri ce are efecte negative severe si impotriva careia se impune luarea anumitor masuri. Poate ca ati auzit ca orice invat are si dezvat, insa de anumite obiceiuri reusim sa scapam destul de greu. Nu trebuie sa lasam aceste vorbe sa ne descurajeze, daca se doreste renuntarea la un anume obicei daunator trebuiesc parcursi toti pasii necesari.

Odata luata decizia de a renunta la dependenta, se intra in etapa de recuperare timpurie. In acest stagiu este nevoie de foarte multa vointa, pentru ca schimbarea dorita sa aiba loc. Vor trebui intelese severitatea consecintelor pe care le aduce dependenta, si de asemenea vor fi necesari mentori si persoane care sa indrume dependentul pe calea cea buna. Fie ca sunt terapii proprii, fie ca sunt tratamente sustinute in centre de recuperare, totul tine de schimbarea punctului de focus catre realizarea unui lucru bun, catre o schimbare in bine.

Dupa ce a trecut primul stagiu, in care s-a renuntat la viciu, urmeaza etapa de recuperare de lunga durata, ce implica inca o data constientizarea faptului ca dependenta respectiva nu aducea nimic bun. In acest stagiu toate actiunile vor fi indreptate spre a nu aluneca inapoi pe panta gresita, spre a nu ceda tentatiei de a cadea din nou in ispita. Treptat, trebuiesc parcursi acei pasi care sa duca dependentul pe calea cea buna; vor trebui evitate conjuncturile care l-ar putea pune din nou in contact cu dependenta, va trebui sa evite anturajele care ii amintesc de viciul la care a renuntat atat de greu.

Centrele de tratament si reabilitare pot sa ajute mult la recuperare, insa conteaza foarte mult si efortul personal. Daca nu sunt luate masuri personale pentru a renunta la dependenta, devine un pas foarte greu renuntarea chiar si pentru o perioada infim de scurta. Prin urmare, nu trebuie sa cedam tentatiei si nu trebuie sa o lasam sa ne acapareze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *