Stocarea pe cloud

Tehnologia este una din cele mai dinamice entitati din aceasta lume. Se schimba mai repede decat ne putem imagina. Revolutia in domeniul tehnologiei a adus multe schimbari in lumea computerelor, facand-o mai rapida si mai eficienta. Cu toate beneficiile, a cunoscut si probleme, una din acestea fiind stocarea datelor.

Pentru aceasta unii apeleaza la dispozitive de stocare de mare capacitate, interne, in timp ce altii utilizeaza dispozitive externe pentru stocare. Tot timpul stergem date vechi pentru a face loc celor noi, sunt atat de multe de salvat si atat de putin spatiu. Aici intervine stocarea pe cloud, care devine din ce in ce mai renumita si folosita.

Stocarea pe cloud este o facilitate de stocare administrata de o terta parte, care iti permite sa stochezi date intr-un centru de date. Mai simplu spus, datele vor fi pastrate intr-o aplicatie de stocare din retea, in loc sa fie pastrate pe drive-uri interne sau externe. Exista sute de furnizori de astfel de servicii cloud, din care unii ofera spre exemplu doar stocare de imagini, la altii neexistand o restrictie a tipului datelor salvate. Unele astfel de servicii percep taxe, altele sunt gratuite, altele ofera gratuitate doar numai pentru o cantitate anume de date.

Dupa cum am mentionat, informatiile stocate in cloud se salveaza in centrul de date. Un furnizor de astfel de servicii poate avea unul sau mai multe servere de date conectat la internet. Cand utilizatorii subscriu acestui serviciu, trimit datele catre acel server, unde sunt stocate. Datele pot fi ulterior accesate printr-o interfata web, pot fi preluate, modificate sau sterse. Majoritatea companiilor ce ofera astfel de servicii isi maresc constant capacitatea de stocare, pentru ca utilizatorii sa nu trebuiasca sa isi faca griji in privinta spatiului.

Datele pot fi accesate dupa nevoie, cu ajutorul internetului, fapt ce se dovedeste a fi folositor deoarece nu mai trebuie sa cari dupa tine dispozitive de stocare externa; le poti accesa de oriunde exista o conexiune la internet. Stocarea si backup-ul facut pe mai multe servere te asigura ca nu vei pierde datele. Principalul dezavantaj este ca, precum orice date stocate pe un server, sunt vulnerabile din punct de vedere al securitatii.

Stocarea pe cloud cunoaste o popularitate in crestere, trebuie sa te asiguri ca stii toate beneficiile si vulnerabilitatile acestui sistem inainte de a aplica la el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *