Suferi de sindromul vibratiilor fantoma?

Cei mai multi dintre noi au experimentat, cel putin odata, senzatia de telefon care vibreaza in buzunar sau in geanta, sau o senzatie care indica faptul ca cineva ne apeleaza pe telefon. Ei bine, astfel de trairi sunt false, pentru ca, in final, ne dam seama ca nu exista niciun apel pe dispozitivul nostru. Din moment ce telefoanele mobile au devenit accesorii atat de indispensabile, se pare ca aceste dispozitive sunt cele responsabile pentru crearea unui nou tip de conditie psihologica, in care utilizatorii isi imagineaza ca primesc apeluri sau notificari pe telefoanele lor.

Cunoscut sub numele de Sindromul Vibratiilor Fantoma, aproape 90% din cei care folosesc telefoane mobile au raportat ca au halucinatii in ceea ce priveste alertele pentru mesaje text sau apeluri. In prezent, oamenii de stiinta cred ca si-au dat seama de ce foarte multi utilizatori sufera de acesta conditie- telefoanele mobile antreneaza corpul nostru pentru a percepe senzatiile din jurul nostru ca si cum am primi un apel pe telefon.

Senzatia telefonului care vibreaza

Dr Robert Rosenberg, cel care studiaza impactul tehnologiei asupra omenirii si comportamentului acesteia, de la Georgia Institute of Technology din Atlanta, sustine ca senzatia telefonului care vibreaza devenit aproape un obicei. Acesta sustine ca utilizatorii sunt atat de ingrijorati de faptul ca pot pierde un apel sau un mesaj, incat au devenit extrem de sensibili in detectarea senzatiilor care indica un apel. Ei bine, astfel de senzatii sunt descrise de trairi similare cu un simplu spasm al muschilor- care poate fi interpretat ca fiind o virbratie a telefonului.

„E ca si cum ai purta o pereche de ochelari. Daca esti obisnuit cu ochelarii aproape ca uiti ca ii porti. Telefonul din buzunar este acelasi lucru. Astfel, smartphone-ul devine parte din oameni, acestia antrenandu-se pentru a percepe vibratiile telefonului atunci cand se primeste un telefon sau un mesaj text”- sustine doctorul.

Sindromul Vibratiilor Fantoma a fost identificat pentru prima data la persoanele care detineau un pager, insa, numarul celor afectati a crescut destul de mult din cauza popularitatii cuprinse de smartphone-uri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *