Sunt castile bluetooth daunatoare?

Esti o persoana care foloseste mult telefonul? In acest caz trebuie sa stii care sunt dezavantajele si riscurile folosirii castilor bluetooth timp indelungat. Tehnologia bluetooth este un sistem de comunicare folosit in locul firelor si cablurilor pentru a conecta diverse dispozitive – casti, telefoane, sisteme de calcul si multe altele. Multe persoane sunt atat de dependente de telefon incat trebuie sa stea cu casca bluetooth in ureche tot timpul. Aceste dispozitive pot sa prezinte totusi un risc pentru sanatate daca sunt folosite timp indelungat, prin expunerea la radiatia emisa.

Semnalul bluetooth este transmis prin radiatie cu microunde. Acestea au o frecventa de unda scurta (intre 2.402 GHz si 2.480 GHz), o rata de oscilatii rapida si folosesc putina energie. De asemenea gradul de penetrare al acestor unde este de aproximativ 1,5 cm la o frecventa de 2,54 GHz, un nivel prea redus pentru a afecta corpul uman. Expunerea indelungata la radiatia prin microunde poate prezenta insa riscuri pentru sanatate, poate provoca afectiuni precum cancer, leucemie, deficit de atentie, caderea parului, pierderea sarcinii, afectiuni post-natale ale copilului si altele.

Telefoanele mobile, spre deosebire de tehnologia bluetooth, necesita mult mai multa energie. Dispozitivele bluetooth functioneaza pe o raza de acoperire redusa, necesitand un consum mult mai redus de energie, fiind astfel si un risc mai redus de afectare a sanatatii. Astfel este mai recomandata utilizarea accesoriilor handsfree si a castilor bluetooth decat utilizarea directa a telefonului, riscurile implicate fiind mult mai reduse. Prin folosirea castilor bluetooth telefonul – care emite o cantitate considerabil mai mare de radiatii si consuma mult mai multa energie – este tinut departe de corp.

Un avantaj al castilor ar fi evitarea distragerii soferului in timpul condusului. Acesta nu mai trebuie sa tina telefonul in mana, si nu va mai fi deranjat la utilizarea comenzilor. Chiar daca utilizarea sistemelor handsfree pentru convorbiri telefonice a crescut, numarul accidentelor cauzate de distragerea atentiei datorata vorbitului la telefon in timpul condusului a crescut.

In afara de potentialele riscuri pentru sanatate, mai exista si riscuri de securitate in ceea ce priveste aceste dispozitive bluetooth. Studiile arata ca prin intermediul acestora hackerii pot obtine acces la datele stocate pe telefonul utilizatorului; daca vorbim totusi de dispozitive bluetooth, raza lor de acoperire este limitata si de asemenea pot fi folosite firewall-uri si antivirusi pentru a reduce chiar si aceste riscuri.

Desi nu exista dovezi concrete privitoare la modul cum afecteaza radiatiile emise de dispozitivele bluetooth, cercetatorii sustin ca utilizarea indelungata poate prezenta probleme pentru sanatate, insa oricum e mai recomandata folosirea unei casti bluetooth decat a telefonului, direct.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *