Sunt tigarile electronice benefice?

Avantajele si dezavantajele tigarilor electronice sunt intens dezbatute de catre expertii medicali din intreaga lume, dar si de factorii de decizie politica. Cu toate ca este adevarat ca aceste tigari nu elibereaza fumul nociv si nici nu contin substante toxice care se gasesc in tigarile traditionale, cele electronice continua sa contina nicotina- componenta care face ca oamenii sa devina dependenti de tigari. Profilul de siguranta a tigarilor electronice este inca incomplet, insa un expert este de parere ca nu reprezinta un motiv suficient pentru a fi interzise.

Toate platformele medicale din Scotia au interzis utilizarea tigarilor electronice in spitale. David Shaw, om de stiinta de la Institutul Biomedical Ethics, Universitatea din Basel, Elvetia, argumenteaza ca „prin acceptarea utilizarii de tigari electronice in spitale, cum este si NHS Lothian- spital in Scotia- se incurajeaza afectarea starii de sanatate a pacientilor dar si a publicului larg”.

Shaw subliniaza ca, in timp ce nu toate efectele acestor tigari sunt cunoscute, exista dovezi stiintifice care demonstreaza ca aceasta este cea mai buna optiune care poate inlocui tigarile traditionale. „Ar trebui sa se permita utilizarea de tigari electronice in spitale in anumite moduri creative, care sa aiba scopul de a imbunatati sanatatea pacientilor, mai degraba decat sa le interzica si sa continue sa tolereze fumatul traditional din jurul sediilor lor”. Interzicerea utilizarii de tigari electronice impinge oamenii care sufera de aceasta dependenta sa fumeze tigari traditionale inafara spitalului, astfel ca, cu toate ca vaporii eliberati de tigarile electronice sunt nocivi, acestia sunt mai putin daunatori decat cei eliberati de un nor de fum de tigari normale.

Avantajele tigarilor electronice

Oamenii de stiinta din domeniul medical sustin ca exista anumite beneficii nevazute ale tigarilor electronice, beneficii care ar putea schimba perceptia sanatatii publice, deoarece acestea sunt mai putin periculoase cu aproape 95% fata de tigarile normale. Exista oameni care nu pot renunta la fumat atat de usor, asa ca una din cele mai potrivite metode este cea care cuprinde si utilizarea de tigari electronice.

Potrivit specialistilor din medicina din Marea Britanie, se pare ca mai mult de 80.000 de oameni mor anual din cauza consumul de tigari. Astfel, acestia sustin ca „tigarile electronice nu sunt lipsite complet de riscuri pentru sanatate, dar sunt mai benefice pentru cei care nu pot renunta la acest obicei nesanatos.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *