In urmatorii ani va avea loc o noua revolutie tehnologica: comunicatiile Li-Fi. Tehnologia Wi-Fi din prezent, care foloseste unde radio si microunde pentru a functiona cat mai bine nu face fata destul de bine cererii existente pentru date wireless. Pana in anul 2019, se asteapta ca mai mult de 10 miliarde de device-uri, de la smartphone-uri pana la laptop-uri, sa aiba nevoie de o latime de banda atat de mare, incat nu ar mai fi posibil ca acestea sa lucreze prin intermediul tehnologiei wireless din prezent.
Dar, ce este exact Li-Fi si cum functioneaza? Li-Fi (Light Fidelity) este o retea optica, bidirectionala si de mare viteza, asemanatoare cu Wi-Fi, care utilizeaza lumina vizibila pentru a transmite date. Aceasta tehnologie este creata pentru a utiliza becuri LED, care au incorporat un cip in interior. Cipul moduleaza rapid intensitatea luminii pentru a codifica datele binare ca 0 si 1. Aceasta modulare se face imperceptibil pentru ochiul uman, astfel ca transmisia de date nu va putea fi vizibila. Lumina care provine de la LED-uri este apoi receptionata de catre fotoreceptorii unui dispozitiv.
De ce Li-Fi este mai bun decat Wi-Fi?
Pentru inceput, Li-Fi are o viteza mai mare si o capacitate de transfer mult mai buna. Ratele de date incep de la 1.7 Gb/s pentru un singur LED alb si pot ajunge pana la 10 Gb/s. Folosind spectrul luminii vizibile, se elimina interferentele retelei invecinate iar datele nu pot fi interceptate fara o linie clara de vedere. Li-Fi poate folosi infrastructura de alimentare a liniilor existente.
De asemenea, exista si unele dezavantaje minore ale Li-Fi. Aceasta tehnologie poate fi utilizata numai daca lumina vizibila ajunge la receptor, astfel ca utilizatorul nu se poate deplasa foarte departe de la sursa de lumina. Si, bineinteles, nu functioneaza in timpul unei pene de curent. Insa, avantajele sunt mult mai atragatoare, iar profesorul Harald Hass- pionierul din spatele tehnologiei Li-Fi sustine ca „peste tot in lume ziua inseamna lumina. Uita-te peste tot. Uita-te la smartphone-ul tau: are o lanterna, o lanterna cu LED. Acestea sunt surse potentiale de transmitere a datelor de mare viteza”.