Teoria relativitatii

Teoria relativitatii este una din cele mai faimoase teorii care a aparut in secolul XX, insa cat de mult poate explica lucrurile care se petrec in viata noastra de zi cu zi?

Formulata de Albert Einstein in anul 1905, teoria relativitatii reprezinta o notiune care sustine ca legile fizicii sunt aceleasi peste tot. Esenta teoriei lui Albert Einstein este ca atat spatiul, cat si timpul sunt concepte mai degraba relative decat absolute. Materia si energia sunt echivalente una alteia, si o singura particula de materie poate fi transformata intr-o cantitate imensa de energie. Einstein a teoretizat ca timpul se schimba conform vitezei unui anume obiect fata de punctul sau de observatie.

Unde poti observa teoria in actiune?

In Sistemele de Pozitionare Globala. Pentru ca GPS-ul masinii tale sa functioneze cat mai exact, satelitii trebuie sa ia in considerare anumite efecte relative. Cu toate ca satelitii nu se misca cu viteza luminii, acestia reusesc sa isi desfasoare procesul destul de rapid. Astfel, satelitii GPS reusesc sa trimita semnale la statiile de pe suprafata pamantului, iar din aceasta cauza statiile GPS experimenteaza accelerari mai mari din cauza gravitatiei, mai degraba din cauza satelitilor de pe orbita.

Culoarea galbena a aurului. Cea mai mare parte a metalelor sunt stralucitoare din cauza electronilor din atomi, care reusesc sa ajunga la nivele diferite. Unii fotoni care ajung la suprafata metalului sunt absorbiti si re-emisi, chiar daca pe o lungime de unda mult mai mare. Aurul reprezinta un atom greu, astfel ca electronii interiori se misca suficient de repede incat masa relativa sa devina semnificativa.

Mercurul este un lichid – asemanator aurului, si mecurul este un atom destul de greu, cu electroni care se mentin aproape de nucleu din cauza vitezei si a cresterii masei. In mercur insa, legatura dintre atomi este una slaba, astfel ca mercurul se topeste la temperaturi mai mici si de aceea este, de obicei, sub forma lichida.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *